facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

Ahol hagynak szurkolni és semmi sincs agyonbonyolítva: futballmeccs Hollandiában!

Pillanatképek egy péntek esti Den Haag-Vitesse bajnokiról!

2017. február 13. - ventil66

img_20170203_195329.jpgSemmi Ajax, PSV és Feyenoord! Egy egyszerű hétköznapi holland bajnokira voltunk kíváncsiak, s tervünkhöz kapóra jött a bő egy héttel ezelőtti Den Haag-Vitesse párosítás. A várt jó foci mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy milyenek a szurkolás körülményei a fejlettebb németalföldi kultúrában. Jó pár meglepetés ért.

Jegy: előző nap interneten keresztül vettük meg e-ticketünket 28,50 euróért, egy jó közepes ülőhelyre. Hogy megér-e több mint 8 és félezer forintot a kiesőjelölt és az 5-ik helyen tanyázó gárdák találkozója, azon lehet vitatkozni, de az iramra és a hangulatra semmiképpen lehetett panasz. A vásárláshoz és a belépéshez sem regisztráció, sem pedig szurkolói kártya nem szükséges, hihetetlen, de még a személyes adataink (legfőképpen nevünk) sem szerepelnek a belépésre jogosító papíron. Csak a párosítás, időpont és a választott "P" szektor jelölése.

Beengedés: kőkorszaki zsilipnél (termetesebb embernek bizony össze kell magát húznia rendesen az "átcsusszanáshoz") fülkében ülő alkalmazott csippantja le a jegyünket, motozás és biztonsági ember sehol. Folytatáshoz kattints! 

Lelátó: a kutyát sem érdekli, hogy jegyünkkel az M, N, O, P, Q, R vagy bármely más szektorba ülünk. Nincsenek is a szektorok elválasztva, a hosszanti lelátón a nézők nagyobb része végig állva nézi a meccset, kisebb része ülve.

Ülőhely: bármilyen hihetetlen, nem csak a jegyünkön nincs feltüntetve a székünk, de a valóságban sincs egyetlen ülőhely sem megjelölve. Mindenki oda ül, ahová akar. 

Hangulat: a kissé kopottas Kyocera Stadionban alig fél ház van, meglátszik a gyengébb szereplés, annak ellenére, hogy a hágai csapat nemrég még a nemzetközi kupában is szerepelt. Kezdéskor jönnek a fizetett zászlólengetők és felkorbácsolják a hangulatot, amire aztán nincs panasz, mert a nézők a gyors (28. és 30. perces gólokkal kialakult) 0-2 ellenére végig kiabálják kórusban a meccset.

Szurkolói tájékoztatás: hangosítás oké, két óriás kijelzőn mutatnak mindent, még a gólok, helyzetek és kétes szituációk videóvisszajátszását is.

Alkohol: tápláló és illatos street food minden mennyiségben a büfékben és a sör szinte patakokban folyik. Sacc per kábé a nézők 70 százaléka garantáltan sörözik az egész meccs alatt a lelátón.

Fegyelem: relatíve távol (kb. 12 m) van a lelátó az oldalvonaltól, ettől még a bíró rosszabb pillanataiban legalább 5 sörrel teli pohár landol a zöld (műfüves - úgy látszik itt azon is lehet bajnokit rendezni) gyepen. A poharak a meccs végéig zavartalanul a játéktéren is maradnak. Játékmegszakítás, rendező abajgatás, hangszóró semmi! Ellenben a lelátó és a játéktér között van egy épített zöld-sárga klubszínekben pompázó beépített fal, csökkentendő a berohangálás iránti ingerenciát. A tábla szerint, ha ezt mégis megteszi valaki, kapásból 10 év stadionkitiltás és 15.000 euró (közel 5 millió Ft) büntetés vár rá. Maradtunk a fenekünkön.

Játékszínvonal: nem egetverő, sok az eladott labda, de az első perctől az utolsóig hajtás és iram. Megdolgoznak a pénzükért és talán nem is mernek alibizni. Utólag megnéztük a keretek fizetését az interneten (itt ez sem titkos) és elvétve láttunk több millió eurós éves jövedelmeket, annál többet a pár százezres kategóriából. Megbecsülik.

Közlekedés: nem tudom hová dugják a parkoló autóikat (vagy inkább a tömegközlekedést preferálják), de mi 3 perc alatt kiérünk a szabadban 5 euróért letett gépkocsinkhoz és dugómentesen szálláshelyünkre hajtunk.

Összegzés: ez volt egy péntek esti puritán bajnoki Hágából, komolyabb következtetést nem akarunk levonni, de talán lehet ezt másképp is csinálni, mint Magyarországon. És a szurkoló is jobban fogja magát érezni! 

img_20170203_194253.jpg

img_20170203_195318.jpg

img_20170203_211305.jpg

img_20170203_215242.jpg

img_20170203_215245.jpg

eticket.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr6412252348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

V.János78 2017.02.14. 00:16:40

Érdekes írás. Én tavaly egy brüsszeli 2.ligás meccsen, az Union Saint Gilloise-Antwerpenen voltam, hasonlóan jó élmény volt. Nem maradt véletlenül jegyed a meccsről? Gyűjtöm ezeket.