facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

FIGYELEM: Az életmentő újraélesztés új szabályai

Visszapillantó a keddi Kossuth téri rosszullét, elsősegély és légimentés kapcsán

2014. szeptember 26. - ventil66

élesztés.jpg

Utána jártunk - felkészülve arra az esetre, ha a SPAR talpraesett biztonsági személyzete helyett ránk hárulna az életmentés közterületen történő fontos feladata -, hogy vajon helyesen tudjuk-e a teendőket.

Nézzük a közelmúltban megjelent orvosi iránymutatást:                                                                                 Szaknyelven szólva: az eddigi „kardiopulmonális", azaz a szívre és tüdőre összpontosító módszert a „kardiocerebrális", vagyis a szív és agy vérellátását biztosító metódus váltja fel. Egy japán vizsgálatból kiderült, hogy a régi módszer által ajánlott levegőbefújással értékes másodpercek vesznek el – sok kicsi sokra megy! – abból a létfontosságú időből, amit a szív és az agy vérkeringésének fenntartására csak a szívmasszázs tud biztosítani. Ezért a modern szabály úgy szól, hogy az eszméletlen, nem lélegző betegen azonnal el kell kezdeni az újraélesztést a mellkas erélyes – percenként körülbelül százszor(!) végzett – lenyomásával. Ha két elsősegélynyújtó van, akkor mintegy kb. 30 lenyomás után jöhet két (!) szájból szájba történő befújás is – de ez el is maradhat. A legfontosabb teendő a mellkas gyors, de erőteljes nyomogatása. Nagyon fontos tehát az azonnali teendő – ne vesztegessünk időt a pulzus, a szembogár (pupilla) stb. „vizsgálatával"! Ha az illető összeesett, a földre zuhanva mozdulatlanul fekszik s mellkasa nem emelkedik/süllyed (vagyis nem lélegzik), azonnal el kell kezdeni a mellkas nyomogatását. A masszázst a mentők megérkeztéig vagy az ún. automata elektromos defibrillátor (AED)alkalmazásáig kell folytatni.

Igyekeztünk megjelölni a fontos részeket, de lényeg - az oxigén befújás kevésbé fontos feladata helyett - az agyi keringés biztosítására a MELLKAS ERÉLYES NYOMÁSA PERCENKÉNT 100-SZOR!

Ne feledd: életeket menthetsz, ha tudod, mi a minimális teendő a mentők megérkezéséig!

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr366735329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.