facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

Fucking és Batman: a világ legviccesebb nevű települései valóban léteznek!

2014. november 02. - ventil66

fucking1.jpgAz ausztriai Fucking alighanem a világ legviccesebb nevű települése, már ha a vicces fogalmát nem feltétlenül az intellektuális humor, hanem egy átlagos ötödikes irányából közelítjük meg. Ha a minimálisnál is kevesebbet ért angolul, segítünk: ez az angol nyelv szánalmasan szűk káromkodáskészletéből a leggyakrabban, már-már univerzálisan használt szó. Sokan városi legendának tartják a létezését, de nem az, valóban így hívnak egy kis falut Salzburgtól északra, a német határ közelében. A névnek persze semmi köze nincs az angol szitokszóhoz, a legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint a települést alapító bajor nemesember a saját nevét adta neki, így lett Focko a falu neve, ami később Vucchingenre, aztán Fuchingra, Fugkhingra, majd a 18. századtól Fuckingra módosult. Eredetileg valami olyasmit jelentett, hogy "a hely, ami Focko lovag népének otthona".

Egy másik magyarázat szerint a nemest Adalbert von Vucchingennek hívták. A második világháború végefelé a Salzburgban állomásozó brit és amerikai katonák fedezték fel a hely vicces nevét, innen terjedt el aztán az egész világon. A faluban ma kevesebb mint százan élnek, és jelentős turistaforgalmat bonyolít, sokan ugranak ki az aránylag közeli Münchenből csak azért hogy lefotózzák magukat a városnévtáblával, vagy újabban azért, hogy becsekkoljanak Facebookon. Egy időben a közlekedési táblákat rendszeresen ellopták, az utóbbi években a helyi önkormányzat igyekszik lopásbiztossá tenni azokat. A legnépszerűbb az a tábla, ami egyben arra figyelmeztet, hogy gyerekek játszhatnak az út mellett, óvatosan vezessenek a sofőrök. A falu nevéből húzott hasznot többek között a Fucking Hell nevű német sör gyártója. 2012-ben elterjedt a hír a nemzetközi sajtóban, hogy a helyiek megunták, hogy rajtuk röhögnek a turisták, ezért népszavazást kezdeményeztek a Fugging írásmódra való átállásról. Később kiderült, hogy ez csak egy brit bulvárlap kacsája volt.

Fuckinghoz hasonlóan Batman is létezik Törökországban. Persze annak sincs sok köze a denevéremberhez, történészek szerint a közeli Bati Raman hegyről kapta a nevét. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Törökországban és Perzsiában létezett egy batman nevű súlymértékegység, nagyjából 7,7 kilónak felelt meg. Batman akkor került be a hírekbe, amikor a polgármester beperelte a Warner Brotherst a Sötét Lovag filmtrilógia miatt a név jogosulatlan használatáért. Valójában sosem lett valódi per a dologból, de a polgármester médiahekkje Fuckinghoz hasonló turistacélponttá avatta a várost. (forrás: index.hu)fucking2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr86856313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.