facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

Zene nélkül mit érek én?

Interjú Lukácsné Ádám Annamáriával, a Prelúdium Zeneiskola igazgatójával

2014. november 18. - ventil66

IMAG1561.jpgÁdám Annamáriát, a Bicskei Prelúdium Zeneiskola igazgatóját rövid beszélgetésre kértük fel, aki készséggel állt rendelkezésünkre.

2060: Gyakorló szülőként gyakran eltűnődöm azon az évadzáró koncertek során, hogy milyen fantasztikus dolog egy 12 ezres kisváros életében egy saját zeneiskola. Meg kell lepődnünk vagy természetesnek kell vennünk, hogy Bicskének saját zeneiskolája van?

Annamária: Ekkora városok esetében egyáltalán nem szokványos egy ilyen intézmény működtetése. Legközelebb egyébként Etyeken és Martonvásáron működik állami finanszírozású zeneiskola, míg Csákváron egy magániskola üzemel Fejér megyében. Sokat számít, hogy az adott település az elmúlt 20 évre visszatekintve milyen önkormányzati háttérrel és lehetőségekkel rendelkezett.

2060: Szélmalomharc vagy sikertörténet egy ilyen zeneiskola működtetése, vezetése?

Annamária: A mindenkori gazdasági-finanszírozási háttér alapvetően meghatározza egy ilyen intézmény működését, az elmúlt 7 évben (vezetésem alatt) voltak olyan időszakok, amelyek a túlélésről szóltak, de szerencsére olyanok is, amelyek a pozitív szakmai változásokról, fejlesztésekről.

2060: Befolyásolja-e a működést a mindenkori felügyeleti szerv kiléte?

Annamária: Természetesen, onnantól, hogy a 70-es években a Sződy házaspár és Kulcsár Mihály az I-es számú Általános Iskolában (és legnagyobb szerencsénkre Bicskén és nem másutt) elindította a zenetanítást. Munkájuk eredményeképp 1980-ban alakult meg az intézmény. A fenntartónk többször változott az évek alatt. Hosszú ideig a Fejér Megyei Önkormányzat, majd a megyei Kormányhivatal tartott fenn minket. 2013 januárja óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) alá tartozunk, s végre nem a napi pénzügyi gondok kezelésére kell koncentrálnunk.

2060: Menet közben székhelyet, épületet is váltott a Zeneiskola.

Annamária: Ésszerű volt az épületcsere, hiszen az akkor korszerűtlen, Hősök terén lévő épület helyett költségcsökkentő megoldásként – az egyébként a gimnázium által nem teljesen kihasznált – Szent István úti ingatlanba költözhettünk. Volt épületünk azóta komoly felújítást követően a Polgármesteri Hivatal székhelye lett, míg mi a mostani – önkormányzati tulajdonú – helyen valóban kultúráltan minden funkciót meg tudunk valósítani.

2060: Hányan tanulnak jelenleg a zeneiskolában? Folytatáshoz kattints!

Annamária: Minden tanszakot figyelembe véve 270 fő felett van hallgatóink száma úgy, hogy a táncművészeti tanszak még nem indult el, ellenben szakköri tehetséggondozó foglalkozások keretében dráma- és képzőművészetet is tanítunk. Többek között lehet nálunk tanulni fuvolán, klarinéton, szaxofonon, trombitán, tenoron, tubán, vonós hangszereken, gitáron, zongorán, szintetizátoron és ütős hangszereken, furulyán, tanítunk népi éneket, népi furulyát, népi hegedűt szóval széles a skála.

2060: Mindehhez mekkora zenepedagógusi és adminisztratív létszám párosul?

Annamária: Sok hangszer képzését megosztva csinálják tanáraink, összesen 21-en vannak, ebből 3 fő óraadó. Helyettesemmel és további 2 fő irodai alkalmazottal együtt négyen alkotjuk az adminisztratív létszámot.

2060: Mit tartasz legnagyobb büszkeségeteknek, sikereteknek az elmúlt időszakból?

Annamária: Mára már a legtöbben nem csak a fúvószenekari egyesülettel azonosítják a zeneiskolát. Sokarcú művészeti intézménnyé váltunk, ismert tanárokkal és népzenészekkel a háttérben. Számos rendezvényt tartunk minden évben, s a civil kapcsolatokat is fejlesztve. A legközelebbi ilyen alapítványunk koncertje november 23-án 16 órakor, ahol növendékeink a "Tündéria" című zenés mesejátékot adják elő Sulyokné Guba Judit drámapedagógus rendezésében, majd decemberben az „Összefogás Bicskéért” Egyesülettel karöltve - mint minden év végén - nagyszabású jótékonysági koncertet adunk a rászoruló nagycsaládosok javára, az idei programon a "Varázsfuvola" csendül fel Németh Tatjana tanárnő szervezésében. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy 3 éve indítottuk útjára - ötletgazdaként - a BEMKK társszervezőjeként a Bicskei Fúvószenekari és Néptánc Találkozót.

2060: Kudarc?

Annamária: Úgy gondolom a törvények adta lehetőségekből a maximumot kihoztuk eddig is. Célom az összművészeti iskola létrehozása, ezt az álmomat nem adom fel és a lehetőségekhez képest kis lépésekkel, de jó úton haladunk a magvalósításban. Szeretnénk a gyerekek életében a kellő helyre helyezni a művészeti képzést, mert hiszünk a művészet személyiségre jótékonyan ható erejében.

2060: Mi egy zeneiskola értékmérője, minősítője?

Annamária: Az átlagember azt gondolná, hogy a konzervatóriumba, felsőfokú intézményekbe felvettek száma, de ez nincs így. Nem elsősorban profi zenészeket nevelünk, hanem igyekszünk mindenkivel megszerettetni a zenét, ami – a kamaraegyüttesek szellemiségével együtt – nagyban hozzájárul a gyermekek általános fejlődéséhez. Alacsony a lemorzsolódási arányunk és minden évben egyre több a rendezvényünk, előadásunk – ez mindenképpen siker és érték.

2060: Milyen terveid vannak a közeljövőre?

Annamária: A dráma szakkört szeretnénk zenés gyermekszínházzá fejleszteni, elindítanánk az egyéni ének képzést és folytatjuk a rendezvények, koncertek hosszú sorozatát.

2060: Hogyan lehet jelentkezni zenei képzésre Bicskén?

Annamária: Év közben elsősorban kezdő csoportjainkba tudunk fogadni jelentkezőket székhelyünkön (2060 Bicske, Szent István út 6.) személyesen, a 22/565-109 telefonszámon valamint e-mail címünkön: prelud.bicske@gmail.com, míg a beiratkozási időszakban lehetőségünk van máshonnan érkező tapasztaltabb diákokat is átvenni.

ádámannamari.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr756895915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.