facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Vasárnaptól egy darab megyei matricával elérhető az M1-es bicskei lehajtója Budapestről!

Jó hír a Budapestre ingázó autósoknak!

2015. február 02. - ventil66

autopalya_matrica_autopult_hu_nagy.jpgVasárnaptól lépett életbe a rendeletmódosítás, amellyel a januárban bevezetett útdíjrendszert változtatta meg a kormány. Év elejétől számos olyan útvonal vált fizetőssé, amelyet korábban ingyenesen vehettek igénybe a közlekedők, ez pedig sok esetben komoly indulatokat szült. A legérzékenyebb pontokat aztán átgondolták még egyszer. Nézzük, mi változott február elsejével.

Tegnaptól nem kell fizetni például a repülőtérre vezető út használatáért. Itt egy mindössze néhány száz méteres szakaszra kellett kicsengetni minimum háromezer forintot, aki viszont legalább tíznapos különbséggel kétszer is használta 4-es főútnak ezt a részét, jobban járt az ötezer forintos, éves megyei matricával.

Szintén lényeges kérdés volt, meddig legyen érvényes egy megyei matrica. A január elsején életbe lépett szabályozás szerint a megyehatár előtti utolsó lehajtóig jogosított az adott útszakasz használatára, mostantól viszont a megyehatár utáni első csomópontig. Az M1-es Fejér megyei, valamint az M7 Veszprém megyei szakaszai tehát a szomszédos megyék matricáival is használhatóak lesznek. Ez azt jelenti, hogy az M7-es autópályán Budapesttől Siófokig mindössze három megyei matricát kell megváltani, nem négyet.

A bicskei és környékbeli autósokat leginkább érdeklő változás, hogy Budapestről immáron egy darab (pest) megyei matricával elérhető az M1-es autópálya bicskei lehajtója és ugyanez igaz ellenkező irányban is. Folytatáshoz kattints!

A dunai hidakra a januárban hatályba lépett rendelet értelmében két megyei matricát is meg kellett váltani. A módosításban azonban már külön kezeli a hidakat a kormány, mától teljesen ingyenesen lehet közlekedni mind az M8-as, mind pedig az M9-es hídon.

Míg egy átlagos személyautó a D1-es kategóriába tartozik, addig a hétnél több személy szállítására alkalmas személygépkocsikat már a drágább D2 kategóriába sorolták. Ez a nagycsaládosokat és a mozgáskorlátozottakat is érzékenyen érinthette. Nekik a jövőben ezért kompenzáció jár majd, amelynek feltételeit áprilisra dolgozza ki a kormány.

Azok, akik januárban jogosultság nélkül használtak díjköteles szakaszokat, mentesülnek a pótdíj alól, ha február végéig éves matricát vesznek. Emellett pedig az ilyenkor szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat is eltörlik a megyei matricák bevezetésével kapcsolatos ügyekben. Vannak persze olyan kifogásolható pontjai is az útdíjrendszernek, amelyek továbbra sem változnak. Ott van mindjárt az M0-s, amely egy elkerülő út. Lényege, hogy a fővárost tehermentesítse, csökkentse az átmenő forgalmat. Ezt ugyebár korábban ingyen használhattuk, most viszont már csak az 1-es főút és az M5-ös autópálya, az M4-es autóút (4-es főút) és az M3-as autópálya közötti szakasza, valamint a Megyeri híd díjmentes, az M0 többi részére kell a matrica. Fizetős marad továbbá az M2-es, valamint a röszkei és hegyeshalmi határátkelők is díjkötelesek. A díjfizetési rendszert egyébként sikeresnek értékeli a kormány, az első húsz napban ugyanis mintegy egymillió matricát értékesítettek.

A módosítás miatt feleslegessé váló matricákat március 15-ig lehet visszaváltani személyesen a NÚSZ irodáiban, illetve postai vagy elektronikus úton. A matricavásárlással, fizetős és díjmentes szakaszokkal kapcsolatban pedig a nemzetiutdij.hu-n lehet tájékozódni. A rendeletmódosításhoz igazított térképek megyére bontva letölthetők többek közt a kormány honlapjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr607132325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2015.02.02. 15:23:36

Ezek még el is hiszik hogy milyen jó az autósnak,mert fizethet azért is ami eddig "ingyen" volt.
süti beállítások módosítása