facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Bicskei „Horgászakadémia” Szerencsés Jánossal 2. rész

Ezúttal bemutatjuk a bicskei és környékbeli horgászvizeket!

2015. március 12. - ventil66

183462_199868033359210_6155383_n_1.jpgHorgászriportunk első részében Szerencsés Jánost kérdeztük közismert dolgokról és titkokról egyaránt, ezúttal segítségével részletesen bemutatjuk a bicskei és környékbeli horgászvizeket is.

Bicskei Erőmű-tó: Bicske központjából a Prohászka Ottokár utca-vasúti felüljáró-Táncsics utca útvonal után jobbra kell fordulni az Akácfa utcán. Az Akácfa utcán végig haladva, a Villamos művek előtt balra lekanyarodva, jutunk a kb. 7 hektár területű festői szépségű tóhoz. Szerencsés János véleménye: Kedvenc környékbeli vizem. Nincs annyi nagyméretű harcsa benne, mint Fehérvárcsurgón, de adottságait tekintve megfelelő a víz és a halállomány minősége. Az Eocén Programra emlékeztető tornyot és rézsűt leszámítva festői szépségű, hosszú hétvégékre kiválóan alkalmas tó.

I-es tó: Bicske központjából, a Kossuth Lajos úton haladva, a körforgalomhoz érve, Mány felé kell indulnunk. A mányi út legelején, az út bal oldalán található a tó, 26,4 hektár vízfelülettel. Jelenleg nem horgászható telepítés és kezelő hiányában. Szerencsés János véleménye: Helyes az információ, halgazdaság részeként halnevelő víz már egy ideje.

bicskeito.jpgII-es tó: A Bicskei Horgásztó mesterséges horgászvíz, az 1-es főút mentén található gyakorlatilag Báder Fogadóval majdnem szemben. Mélysége 60-250 cm, vízellátásáról a Szent-László patak bő hozama gondoskodik. A rendszeres telepítés jó fogási lehetőséget kínál. A partokon igényesen kialakított horgászhelyek találhatók, a természeti környezet is állandóan karbantartott, rendezett. Lehetőség van sátor állítására és bográcsozásra is. Szerencsés János véleménye: Bicskei-tó néven ismert az internetes felületeken, folyamatosan telepített horgászvíz jó megközelítéssel. Ponty, csuka , kárász egyaránt jellemző, ha „elindul” a hal, rengeteget lehet fogni, s ilyenkor elég egy jó féderbot is, egyszerűen nincs idő másik botra is ügyelni.

III-as tó: A Bicskei-tó (II-es) melletti, annak közvetlen szomszédságában található halnevelő tó. Szerencsés János véleménye: Ismereteim szerint soha nem is működött horgásztóként, tehát most sem horgászható.

IV-es tó: Bicske dél-keleti határában, az újtelepi városrésztől a Máléhegy irányában kb. 1 km-re található hosszúkás alakú tó, amely jelenleg nem horgászható, magántulajdonban van és halnevelésre szolgál. Szerencsés János véleménye: Ez is pontos információ, horgászatmentes sétára, kutyafuttatásra viszont kiváló a környéke.

9724_a-szent-laszlo-patak-elfeledett-halai.jpgSzent László-patak: A Komárom-Esztergom megyei Héregtől induló folyóvíz a Fejér megyei Beloiannisznál torkollik a Váli-vízbe. Bicske város közigazgatási területén belül mintegy 3 km hosszan csörgedezik, összességében számos horgász- és egyéb tó vízutánpótlását biztosítja, szabályozza. 2-8 méteres átlagos szélességével számos bicskei horgász kedvelt vize. Szerencsés János véleménye: A Vasztélyi bánya működésének idejében élte fénykorát a patak, amikor bőséges tiszta hideg vizet kapott folyamatosan a meder. Horgászható, sőt amióta a pár évvel ezelőtti nagy árvíznél átszakadt a gát a feljebb található horgásztónál, több nagyobb méretű hal is belekerült. Alapesetben „kárászozásra”, esetenként csukázásra, kisharcsázásra termett víz kezeletlen mederfenékkel (ritkán kotorják). Pecázásra a Mányi úti, a vasúti híd környéki és a Gőböljárás irányába eső szakasza tűnik alkalmasnak. További horgászvizek fényképes bemutatásához kattints!

gyermelyi-to.jpgGyermelyi tó: víztározóból kialakított horgásztó, vízterülete 16 hektár. Bicskéről aszfaltúton a Mány-Szomor-Gyermely külterület útvonalon érhető el. Reggel 6-tól este 18 óráig van nyitva. Rekord halak ponty 19 kg, amur 23 kg, busa 46 kg, harcsa 52 kg, balin 4,5 kg, süllő 8 kg, csuka 13 kg. Itt található büfé is, a napijegyet a tavon érkezéskor lehet megvenni a halőr bódénál. Szerencsés János véleménye: Gyönyörű fekvésű horgásztó, magam csak azért nem kedvelem, mert sajnos éjszakára minden nap este 6-kor bezár, de ettől még családi-baráti horgászprogramokra tavasztól őszig ajánlom. Halválasztéka igen széles, egyes időszakokban a sok kisebb ponty a jellemző, máskor a termetesebb ragadozók.

romai-to_014.jpg

Agostyán: A Római-tó (régi nevén Agostyáni-tó), Komárom-Esztergom megyében, Tata központjától 2 km-re Agostyán irányában található a Gerecse lábánál. A Római völgyben elterülő tiszta vizű forrásokból eredő tó, a vidék egyik legszebb tava. Ebből az időből származnak a tóban lévő kapitális rabló halak. A tó 12 ha vízfelületű, partja zömében sás, nádas és hínárfoltokkal tarkított. Az átlag mélysége 1,5 – 3 m, de a legmélyebb részén elérheti a 7 - 8 m-t is. Talaja: agyag, márga, kő és egy kevés 5-10 cm-es iszap is található, nagyméretű süllőtartásokkal (akadókkal). Megközelítés Bicske-Tata autópályán vagy az 1-es főúton, Tata központjától 2 km a táblával jelzett alsóbbrendű úton. Szerencsés János véleménye: A pontyhorgászok paradicsoma sok 15-20 kg feletti példánnyal, tehát bojlisoknak ideális. Papinóth István barátommal a faházas soron előfordult, hogy 24 óra alatt 6 db 15-18 kg-os és 20 db 8-10 kg-os pontyot fogtunk.

zoltan_to.jpgGöböljárás: A Zoltán és Diana Horgásztó és Pihenőpark Budapest belvárosától 30 km-re, Fejér megyében, Göböljárás-pusztán, Etyek és Alcsútdoboz között félúton, festői dombok között, az etyeki Kordai Filmstúdió közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A két tó vízterülete 7, illetve 4 hektár. A horgászlehetőségen kívül apró horgászbolt, kültéri játszótér, büfé, valamint mellékhelyiség is a látogatók rendelkezésére áll. A pihenőpark területén lovarda és több hektárnyi legelő is található.Szerencsés János véleménye: A nagyhalas Zoltán-tóban sokáig jelölt, pénzdíjas halak is voltak. Népszerű, versenyeknek is gyakorta helyet adó horgászvíz. Magam inkább a keskenyebb Diána-tavat horgászom finomszerelékes féderezéshez, matchbotozáshoz úszóval is. Ponty, kárász, keszeg nagy számban fogható.

manyi_horgaszto_01.jpgMányi tó: 3,5 hektár vízfelület, ami az 50-es években épült. Az átlag vízmélység 1,5 méter, vadregényes családbarát környezet a Sajgó patak vonalában. Megközelítés az M1-es utópálya felől vagy az egyes útról, a bicskei kőrforgalom irányából Zsámbék felé haladva, majd a táblánál jobbra kanyarodva kb. 1 kilométeres erdei úton. Éjszakai horgászati lehetőség a hét minden napján, sátorozás, bográcsozás lehetséges. Esőbeállók a nedvesebb napokra. Büfé (horgászcikkek, italok). Szerencsés János véleménye: Régen jártam errefelé. Kis és szép fekvésű tó, könnyű megtalálni a halat rajta. Csemege kukoricás és bojlis pontyozáshoz, nyáron - főleg a telepítés utáni aktívabb napokban - afrikai harcsázáshoz kiváló. Ezutóbbiak esetében gyakran elég az egy bot használata a folyamatos kapások miatt.

Vértesboglár Papkert: A Vértesboglári Horgásztó 2007-ben épült. Átlagos vízmélysége 2,5 méter. 2,2 hektáros a tó, melynek a közepén van egy kis sziget. A szigetre fa hídon lehet átjutni. Elérés a Bicskét Csákvárral összekötő útvonalon, melynek közvetlen szomszédságában van a festői szépségű horgászvíz. Szerencsés János véleménye: Nem ismerem, nem az én vizem fekvése és adottságai miatt, bár biztosan van benne hal. Számomra nem elég vadregényes, inkább rövidebb horgászatokra javasolom.

Biatorbágy Arizóna Horgásztó: Vízfelület 19 hektár. Bicske felől az 1-es úton haladva Budapest felé Biatorbágy Zsámbék táblánál jobbra fordulva maximum 1km-re lesz látható a tó jobb oldalon! A tavon a "fogd és engedd vissza" (catch&release) szemlélet és horgászati módszer alapján a horgászok minden halat kötelesek visszaengedni. A tavon 20 bojlis hely került kialakításra, az állásokon 4-6 bot is kényelmesen elfér. A bojlis helyeket előzetes bejelentkezés alapján lehet foglalni. A tó teljes körű szolgáltatást nyújt, üzletekkel, szálláshelyekkel. Szerencsés János véleménye: A bojlisok tava, én még nem próbáltam, de sok társam igen jó véleménnyel van róla, „egyéjszakás kalandra” hamarosan kipróbálom.

fehervarcsurgoi1.jpgFehérvárcsurgói víztározó: A tározó Fejér megyében, a Bakony hegység keleti peremén Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó községek külterületén épült meg. A megépült létesítményeket 1972-ben helyezték üzembe. A tározó létesítésének eredeti, elsődleges célja a Gaja patak alatti alábányászott terület védelme a vízbeszivárgások ellen, másodlagos célja az árvízi csúcsértékek csökkentése volt. Székesfehérvártól pár km-re található Mór irányában Fehérvárcsurgó mellett. Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, törpeharcsa Leírás: Horgászni nappal és éjszaka egyaránt engedélyezett !!! A bojlis horgászat a kijelölt helyeken, külön horgászrenddel engedélyezett! Fogható mennyiség napi 3 db méretkorlátozással védett hal, (fajtánként max. 2 db) hetente összesen 8 db és naponta 5 kg mennyiségi korlátozással védett hal. Szerencsés János véleménye: A nagyharcsások Mekkája. Nagysága és a mederviszonyok miatt rapszódikus víz. Kizárólag többnapos horgászatra javasolom, hogy legyen idő megtalálni a halat, s bizony még így előfordul az üres szák a program végén. Bojlis rekordok sora fűződik a tóhoz, s életem harcsáját is itt sikerült megakasztanom.

Minden kedves horgászszenvedéllyel bíró olvasónknak jó horgászást, kivételes halbőséget kíván 2015-re a 2060.blog.hu Szerkesztősége!

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr357263701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása