facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Kétszer ad, aki gyorsan ad! Exkluzív interjú Pálffy Károly polgármesterrel a szociális rendszerről és aktuális kérdésekről!

Március 1-től változott a szociális ellátások rendszere!

2015. április 23. - ventil66

imag1218.jpg2060: Polgármester úr, jelentős változás, hogy a megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerültek március 1-jével a családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól. Mit jelent ez a gyakorlatban a bicskei és környékbeli lakosok számára?

Pálffy: A közigazgatási rendszer átszervezése miatt különválasztásra került a szociális támogatások rendszere, s az aktív korúak támogatásának folyósítását, adminisztrációját és teljes körű ügyintézését a Járási Hivatalok vették át. Itt elsősorban a foglalkoztatással, családfelügyelettel és egészségkárosodással összefüggő támogatásokra kell gondolni.

2060: A változásokkal összhangban az Önkormányzat módosította szociális rendeletét. Mi változott?

Pálffy: Az önkormányzati segély korábbi formájában valóban megszűnt, de ez nem jelenti azt, hogy ne gondoskodnánk a rászorulókról a legnagyobb felelősséggel. Települési támogatás elnevezéssel továbbra is segítjük a születéssel, elhalálozással és a leginkább rászoruló, nagy szegénységben élő családokkal összefüggő élethelyzetek megoldását. A szociális rendelet a visszaélések megelőzésére több „fék”-et is tartalmaz, például a születési támogatás igénylésének feltétele, hogy legalább egy évig a Bicskén bejelentett lakcímen életvitel szerűen kell élni. A mélyszegénység problémáit a rendszer nem fogja tudni megoldani, lévén, hogy a nyújtható létfenntartási települési támogatás maximális keretösszege egy évre családonként 28.500,- Ft.

2060: Mennyi idő alatt bírálnak el egy települési támogatási kérelmet?

Pálffy: Kétszer ad, aki gyorsan ad! A szabályok szerint 15 nap áll rendelkezésre az elbírálásra és további 15 nap a folyósításra, de a gyakorlatban ezt sohasem használjuk ki. A tavalyi választások óta eltelt időszakban különösen sikerült felgyorsítani ezeket a munkafolyamatokat.

2060: Hogy áll az új járási hivatali épület beruházásának folyamata?

Pálffy: Tekintettel arra, hogy ez teljes mértékben kormányhivatali projekt, magam is Kormánymegbízott úr tájékoztatására tudok hagyatkozni, miszerint 2017 elejére elkészül az új épület.

2060: Mi lesz a funkciója a Fiatalok Háza (volt mozi) épületének? Ki üzemelteti és ki használhatja, ki lesz a célközönsége? Az interjú folytatásához kattints!

Pálffy: A nevéből adódóan a fiataloknak szeretnénk igényes közösségi térrel szolgálni. Társasági események, rendezvények, bulik és ünnepségek alacsony költségű lebonyolítását vállalja az új helyszín, melynek üzemeltetését a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár fogja végezni, ünnepélyes átadását a Bicskei Napokon tervezzük.

2060: Lesz-e a folytatása a szemet (és persze lábat) gyönyörködtető járda felújításoknak, úttest aszfaltozásoknak?

Pálffy: A mindenki örömére kivitelezett járda felújításokat a tavalyi és az idei költségvetésből erre a célra elkülönített összegekből tudtuk fedezni. A folytatáshoz dolgozunk további források megteremtésén, állami támogatások és pályázati pénzek megszerzésén. Az alapelvünk, hogy a legnagyobb forgalmú járdaszakaszoktól haladjunk a kisebb forgalmú, elhagyatottabb részek irányában a járda beruházások folyamatában. Szeretnénk egy régi, jól bevált hagyományt is feléleszteni azzal, hogy tervezzük összetartó, aktív utcaközösségek részére járdaépítési vagy -felújítási támogatás bevezetését. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az Önkormányzat biztosítja az építőanyagot és a szakmai hátteret a programhoz, az ott lakók pedig a kétkezi munkájukkal járulnak hozzá. A korábbiakhoz képest elsősorban a térkő beépítését preferáljuk, azt ugyanis könnyebb megbontani és visszaépíteni szükség esetén, szemben az aszfalttal vagy betonnal.

2060: Tudjuk, hogy az Integrált Településfejlesztési Stratégia (2014-2020) elkészítése, pláne végrehajtása nem 5 perces folyamat. Okozott-e meglepetést vagy újdonságot a március 11-i lakossági egyeztetés?

Pálffy: Az egyeztetés egy hosszú folyamat kezdete volt, ezért egyaránt meghívtunk cégeket, intézményeket és civil szervezeteket is. A Belügyminisztérium finanszírozásának köszönhető egyáltalán a stratégia megfelelő színvonalú kidolgozásának lehetősége, s a találkozón a résztvevők igen széles körben gyűjtötték csokorba a fejlesztési területeket, ötleteket. Ízelítőként talán a Sportcsarnok vagy piaci alapon működő helyi bérlakások megépítésének széles körű igényét emelném ki. Az Önkormányzat ehhez a szakmai munkáját, pályázati lehetőségek kiaknázását és természetesen a lobbizást tudja hozzá tenni.

2060: Éppen a napokban került fel a Jegenyefa utcai szemétáradatról szóló tudósításunk. Lát közeli megoldást az ottani állapotokra?

Pálffy: A 2060.blog helyszíni tudósítása mindenképpen kiigazításra szorul. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy nem teszünk lépéseket a helyzet megoldására. 2014 nyarán lett eltakarítva az addig felhalmozott hulladék a területről, tehát ami most ott látható, azt azóta hordták oda – információnk szerint – túlnyomó részt a környéken élő lakosok. Jelenleg a város lakosainak közel 30 %-a nem rendelkezik hulladékszállítási szerződéssel, ezért most már a rendszeres települési támogatás előfeltételeként szabjuk meg az ilyen, díjfizetettséggel bíró szerződés meglétét. Ezen kívül más lépéseket is tettünk, teszünk a tettesek kézre kerítésére, annak ellenére, hogy az érintett területnek csak egy része önkormányzati tulajdonú, így jogkörünk korlátozott. A Bicskei Napok előtt egyébként tervezünk még egy városi szintű „Te Szedd!” akciót is a frekventáltabb közterületek rendbe tételére.

2060: Mikor indul el a város várva-várt új internetes oldala?

Pálffy: Nem szeretnénk félkész, nem tökéletesen működő oldallal kirukkolni, ezért a belső (külső cég bevonása nélkül lebonyolított) fejlesztésben készülő honlap április végétől számítva várhatóan néhány héten belül, de legkésőbb május végéig el fog indulni.

2060: Küszöbön a Bicskei Napok rendezvénysorozata. Lehet már tudni a végleges programot?

Pálffy: A végleges program április végén lesz elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr507392632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása