facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Bicske és a világ! Exkluzív beszélgetés "aktuáleurópai" kérdésekről és Brüsszelről Lovas István újságíróval

2015. december 06. - ventil66

belgium-europe-terror_horo-e1421848047186.jpgLovas István tavaly szeptemberben tért haza 10 éves brüsszeli tudósítói munkájából Bicskére. Akkor hosszabb riportban számoltunk be életéről, pályafutásáról, most azonban - egy Bicskén is mozgalmas 2015-ös év végén - visszatértünk néhány "aktuáleurópai" kérdés megbeszélésére.

2060: Hogy érzed magad több mint egy év Magyarország után?

Lovas: Nem tudom, hogy az eufória ellen van-e orvosság, mert lassan szükségem lenne rá. Bicskei házunkból nézegetve a brüsszeli utcákon és tereken járőröző géppisztolyos rendőröket, a lezárt metróvonalakat, még jobban örülök, hogy már nem ott vagyok abban a nagyon ellenszenves fővárosban, hanem itthon, abban a kisvárosban, amelyik Magyarország egyik legjobban rejtett csodája.

lovasistvan.jpg2060: Válaszod jó néhány kérdés feltevésére ösztönöz. Miért olyan ellenszenves főváros Brüsszel?

Lovas: Először is ott van a kontinens rohamos tönkretételéért felelős intézmény, az Európai Unió központja. Ott döntik el havi 20 ezer eurós fizetésnél nem kevesebbért a valóságtól és a néptől elzárt, azaz nem demokratikusan döntő vezetők azt, hogy miként lehet Európa európainak még megtartó arculatát minden téren szétverni. Beleértve e csodálatos kontinens kulturális örökségét, amelyet teljes egészében az UNESCO-nak lassan a védendő világörökség listájára kellene felvennie. Ott van tehát ennek a rémintézménynek három központja és központi épülete. Az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament. Az előbbi két óriásépület a Schuman-köröndön emelkedik. Elég megpróbálni megközelíteni, majd – ha valaki sikerrel jár – ránézni ezekre a monstrumokra, hogy megértse, milyen gyomorforgató belülről az, ami kívülről is annak látszik. Pontosan arra gondolok, hogy mind autóval, mind metróval a hely szinte megközelíthetetlen. Évek óta folyik ott az építkezés. Az utak lezárva, elkerítve, leszűkítve. Aki metróval érkezik és kiszáll e körönd alatt lévő állomáson, megdöbben. Nem tudja, merre menjen, hol vannak a kijáratok. Botorkál kupacokat átlépve, építőanyag halmokat kerülgetve, mindenütt a kosz, a rothadás, a félhomály uralkodik. És ez évekig így tart majd, hazudjanak bármit is az elkészülés időpontjáról. Mint történt ez korábban az Európai Bizottság épületének teljes restaurálásakor.

2060: Ez csak a Schuman-köröndre jellemző? Az interjú folytatásához kattints!

Lovas: „Magari!” – bár így lenne, kiáltanának fel az ott élő olaszok. Egyszer egy ismerősömet kalauzoltam kocsival Brüsszelben. Mondtam neki tréfásan, fogadjunk, hogy nincs olyan háromszáz méter, hogy ne érnénk a forgalmat építkezés vagy hasonló tevékenység miatt korlátozó táblához, útszűkülethez, útlezáráshoz, aszfaltbontáshoz. Miközben a város a totális elhanyagoltság képét mutatja. Ezzel szemben nézzük meg például Madridot. A spanyol fővárosban alig van építkezés miatt akadály és szinte minden épület tip-top állapotban van. De Brüsszelben a vezetés ostobasága miatt a nálunk megszokott módon vezetni is alig lehet. A közlekedési lámpák „anti-szinkronizmusban” dolgoznak. Ahelyett, hogy biztosítanák az autófolyam zavartalan haladását – mint ez Budapesten oly példásan megvan -, minden egyes lámpánál, azaz minden kereszteződésnél a kocsiknak meg kell állniuk. Vagyis a károsanyag kibocsájtást növelik azzal, hogy az autók, buszok, teherautók a pirosnál való állandó leállás miatt hosszabb ideig vannak az úton, a zöldre váltás után pedig a gyorsítás miatt nagyobb a szennyeződés. Megkérdeztem egy pár taxist, hogy miért van ez így. Azt mondták egyöntetűen, hogy a városvezetés már többször megbízott szakembereket a forgalmi lámpasorok koordinálására, de nem sikerült megoldani. A brüsszeli autósok ráadásul kretének: nincs olyan kereszteződést, amelybe ne hajtanának be úgy, hogy tudják, megakadnak benne és stoppolják a másik irányból jövő forgalmat. Így a csúcsforgalom még annál is sokkal rosszabb, mint lehetne.

2060: Mennyire sikeres ott a muzulmánok integrációja?

Lovas: A muzulmánok nagyon sikeresen integrálják a helyieket: 2008 óta a Mohamed a leggyakoribb fiú keresztnév Brüsszelben. A párizsi merényletek után végre közismerté vált, hogy Brüsszel egyik kerületében, Molenbeekben van az európai dzsihadisták talán legveszélyesebb keltetőfészke. A balliberális dogmák szerint – amelyet az EU és a legbefolyásosabb uniós tagországok vezetői magukévá tettek – a bevándorlók gazdagítják az adott országokat és ott betöltik az üres állásokat. Csakhogy a kínos tények éppen ennek a fordítottját bizonyítják: Molenbeekben 26 %-os a munkanélküliség. Ami még Brüsszelben is a második legnagyobb.

2060: Erről nem igen lehet olvasni. Melyik kerületben a legmagasabb a munkanélküliek aránya?

A muzulmánok másik „erősségében”, St.-Josse-ten-Noodében. Ott 37 százaléknál is magasabb.

2060: És egész Brüsszelben?

Lovas: 21 százalékos.

2060: Azt állítod, hogy három és félszer akkora munkanélküli arány, mint nálunk az országos átlag?

Lovas: Igen. Miközben Brüsszelbe ömlik a pénz. Mintegy 200 000 külföldi költi el nagyon szép fizetését, illetve annak részét ebben az esőáztatta, borult égboltú, rosszhangulatú, ellenszenves bürokraták lakta városban. Vagyis uniós vezetők, bürokraták és családjaik. Diplomaták és családjaik.

2060: Imponáló szám!

Lovas: Hogyne. Ne felejtsd el, hogy sok országnak három, de akár „három és fél” nagykövetsége és számos kirendeltsége van ott. Van egy szokványos bilaterális, azaz a királyi udvarhoz akkreditált követség. Van egy uniós állandó képviselet, és van egy NATO-követség. És ott vannak a „félig nagykövetségek”, a regionális kirendeltségek, mint a mi esetünkben. Sőt, fővárosoknak is van kirendeltségük, mint Budapestnek is. Azután Brüsszelben lebzsel állandó jelleggel harmincezernél több lobbista, akik nyilván nem csak kedves szóval kívánják rávenni az Európai Bizottság tagjait és az európai parlamenti képviselőket, hogy a nekik tetsző jogszabályokat fogadják el. Netán meg is kenik őket. Azért, hogy a megbízóiknak tetsző jogszabályokat javasoljanak az Európai Bizottságban és ahhoz adják bégető hozzájárulásukat az Európai Parlamentben. Hogy azután a tagországok polgárai lélegezni se tudjanak anélkül, hogy ne ütközzenek korlátozó jogszabályokba. És hogy a multinacionális cégek gyakorlatilag azt tegyenek, amit akarnak. Beleértve az árucikkek hiányos címkézését, a génmódosított termékek lopakodó terjesztését, a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Szerződéssel szembeni ellenállás letörését, és sorolhatnám.

2060: Meggyőztél… Visszatérve első válaszodra: miért rejtett csoda Bicske?

Lovas: Már földrajzi fekvése is elsőrangú. Elég messze van Budapesttől, hogy az ottani légszennyeződés ne érjen ide. Viszont az odavezető utak sokasága miatt szinte lehetetlen lenne megbénítani a kettő közötti közlekedést. Ez a dolog egyik része. A másik – ami talán még fontosabb – Bicske hangulata. Nézd meg, mennyi mosoly fogad mindenkit a szupermarketekben, a postán, az uszodában, a vendéglőkben és más helyeken. Szingapúrban 1998-ban hatalmas „Mosolyogj Szingapúr!” kampányt kellett indítani, amit egyébként azóta betartanak. Bicskén ehhez nem kellett kampány. A mosoly itt az emberek lelkéből fakad. Sokkal jobban, mint Budapesten, Szegeden, és sorolhatnám. Azon kívül előny az, hogy nem vagyunk tele látnivalókkal és turisztikai nevezetességekkel, ami miatt özönlenének az emberek, zsúfoltság lenne, nem lehetne parkolni. Nyugodt az élet, és mindenhová percek alatt el lehet jutni. Legyen az a városháza, a patika, a rendelőintézet.

2060: És a menekülttábor?

Lovas: Itt kapcsolódunk be a legfontosabb világfolyamatba. A migrációba, az egyre katasztrofálisabb méreteket öltő népvándorlásba. És ez az, ami miatt a leginkább boldogok lehetünk, hogy jobboldali kormány vezeti Magyarországot és nem egy Gyurcsány vagy Bajnai féle neoliberális-balliberális adminisztráció. A bőrünkön tapasztalhatjuk, amit épp a bicskeieknek nem kell mondani. Nem is olyan régen még csordultig tele volt a bicskei menekülttábor. A bicskei állomásra rohant a hazug világsajtó, hogy a lehető legaljasabb módon hamisítsa meg a rendkívül udvarias magyar rendőrség viselkedésének tényét, és állítsa be a menekülteket segítő, a vágányról egy migráns által odalökött anyát és kisgyerekét óvó rendőröket vadállatoknak. Ez ugyanaz a rothadt sajtó – vagy ahogyan egyre több német is kimondja már, a Lügenpresse, azaz a hazudó sajtó -, amelyik naponta egy tucat cikkben áztat bennünket és a kormányt. E sajtó, amely naponta kerepli a „populizmus”, „autokrata”, „antidemokratikus”, „önkényuralmi” és egyéb szavakat. De a lényeg, hogy nem követtük az ő és a politikusok tanácsait. Ennek következtében mit látunk most a bicskei táborban? Néhány tucat ott maradt, csendes migránst. Megszűnt a Tesco épületét, a Lidl-t, a városi parkot megszálló, odapiszkító migránstenger. Miért? Mert kerítést emelt a kormány a déli határokra. Emlékszünk még, mit írt a hangadó balliberális hazai és a fősodratú nyugati sajtó? Hogy a kerítés nem hatékony, azon átjönnek, hogy az náci, fasiszta és a szokott marhaságokat. Mára kiderült, hogy az ország kerítésén éppen olyan nehéz átkelni, mint egy magántelket körbe vevő jó kerítésen, amelyet ilyen célból építettek. Most pedig a magyar határkerítés sikerét látva az ellenérdekelt sajtó azon jajveszékel, hogy ezzel a problémát rátoltuk másra; hogy önzők vagyunk, hogy az uniós értékek ellen lépünk fel, és a többi zöldség… Holott ugyanez a sajtó és persze a vezető uniós politikusok nem támadták Görögországot, amiért a második dublini szerződés jogszabályaira fütyült, merkeli fősegédlettel, míg Magyarország tartotta be a schengeni határok szabály szerinti védelmének szükségességét.

2060: A belpolitikára áttérve, szeptemberben a Fidesznél átrendeződés történt. Rogán Antal a miniszterelnöki kabinet főnöke, Kósa Lajos pedig frakcióvezető lett. Ki lehet majd egyszer Orbán Viktor megfelelő utódja?

Lovas: Nem egészen értem, hogy a sajtó miért latolgatja éjt nappallá téve a lehetséges utódlás kérdését úgy, mintha a miniszterelnök lelépési szándéka küszöbön álló realitás lenne. Ha van egy párt, amelyik Európában páratlan arányban vezet a népszerűségben – mint ahogyan ezt közvélemény-kutatások sora mutatja -, miért kellene e párt elnökének, illetve a miniszterelnöknek lelépésen gondolkodnia? Miért ne próbálhatna meg egy 52 éves politikus ismét ringbe szállni, és ha megnyeri a 2018-as választásokat, hivatalában maradni?

2060: Akarhat valaha is Orbán Viktor államelnök lenni?

Lovas: Érzésem szerint ezt is az a sajtó erőlteti, amelyik állandóan témát keres, és frusztráltságában áltémákkal kompenzál. Arról a sajtóról van szó, amely 1991 óta jobboldali kormányok idején sikoltozik arról – és veszik át rendre sikolyaikat a nyugati médiumok -, hogy Magyarországon már nem lesznek választások. Azután persze mindig lettek. Ha józanul nézzük ezt a kérdést: miért adna át valaki egy tényleges irányítói miniszterelnöki szerepet egy totálisan ceremoniális államfői poszt kedvéért?

2060: Szerinted mi lesz a jövő év, 2016 legmeghatározóbb bel- és külpolitikai kérdése?

Lovas: A válaszhoz nem kell madárbél-jóslást gyakorolni. A sorsdöntő kérdés az marad, ami most is az: a migráció és az azt gátló ellenlépések kérdése. Ez olyan súlyú probléma, amelyben a kialakuló viszály igen könnyen szétvetheti az Európai Uniót, mely egyre népszerűtlenebbé válik. Mint mutatta ez a december 3-i dániai népszavazás, ahol a további uniós integrációt utasították el a dánok, vagy az Egyesült Királyság esete, ahol a 2017-re tervezett népszavazáson az EU-kilépésre igennel szavazni akarók immár többségbe kerültek. Igazán örülnék, ha az a sokat hangoztatott demokrácia olyan mértékű lenne, hogy nálunk is megkérdeznék az embereket az unióban maradásról. Ami persze nem jelenti azt, hogy egy egyszerű európai szabadkereskedelmi egyezmény révén ne lehetne fenntartani a schengeni övezetet vagy a barangolási díjak ígért eltörlését. Norvégia, Svájc, Izland vagy Liechtenstein sem EU, hanem EFTA tagok, ahová schengeni alapon utazhatunk, míg Nagy-Britannia EU-tag, de oda nem lehet útlevél ellenőrzés nélkül belépni.

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr998142864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2015.12.07. 06:34:16

A provinciális magyar politikus visszatért a nyüzsiből kihalt birtokára, ahol a csendet csak néha zavarja meg a cselédek gyerekeinek zsivaja vagy a déli harangszó. Nem tanult semmit Brüsszelben, nem tetszett neki Szingapúr sem, taszította a sokknyelven karattyoló világ. Hozott azért haza néhány nyugati vásárfiát, mert nem maradhat le a szomszéd birtokostól és néhány tucat meleg zoknit, ami szétoszt majd a szolganép között.

Rav Antal 2015.12.07. 07:20:40

És, kell kerítés Ausztria felől, a brüsszeli menekültek ellen már? Akik el akarják özönleni, ezt a csodás, jobboldali bölcsek által a világ élére állíott, hetedíziglen áldott kicsiny országot? Oszt orvos, van még Bicskén? Vagy már mindenki a csodatévő felcsúti arénába jár gyógyulni Bicskéről?

teleorman 2015.12.07. 09:03:26

"Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita." S ráadásul mindez Orbán Viktor és a Fidesz érdeme. Magyarország tündérkert, ami baja van, azt csakis az ellene áskálódók okozzák. 2010 óta egyszerűen minden tökéletes, jobb már nem is lehetne. Lovas ebben az interjúban tökéletesen alakítja az egykori mélyprovinciális, korlátolt, "nixdajcs" vármegyei, inkább járási horizontú magyart, pedig ő maga nem az. Amit meg Brüsszelről mond, az is igaz nagyrészt. Valóban elkedvetlenítő, elhanyagolt, nemtörődömséggel teli város, éppen mint Budapest nagyrésze.

navan 2015.12.07. 09:14:08

Lovas egy sértett és frusztrált propagandista. "Újságiróként" az lett volna a dolga, hogy tény- és tárgyszerűen tájékoztasson - ehelyett véleményt mond, ami ráadásul gyakran megalapozatlan. Brüsszel egyáltalán nem a pokol feneke. Amit az épitkezésekről és a közlekedésről ir, az eltúlzott, hamis és csak hangulatkeltésre jó. A többi mondandója is hasonlóan elfogult. Mindenki számára jobb, ha szépen ottmarad Bicskén.

Sziralisa 2018.07.06. 18:37:27

Végig olvastam a komcsik véleményét Lovas Istvánról. Szánalmasak vagytok, az idő Lovast igazolta.
süti beállítások módosítása