facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Amit az új CSOK-ról, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezményről tudni érdemes!

2015. december 27. - ventil66

csok.jpgMint ahogy arról a korábbi hetekben már hallhattunk, a kormány tervei között szerepel az otthonteremtéshez nyújtott kedvezmény szélesítése. Most már konkrét információk is napvilágra kerültek ezzel kapcsolatban, melyek az alábbiakban olvashatók.

10 millió forintos támogatás 3 gyermek után

Új építésű lakás vásárlása esetén 10 millió forint összegű, vissza nem térítendő állami támogatásban részesülhetnek azok a házaspárok, aki tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A kedvezmény kiterjesztéséhez kapcsolódóan további 10 millió forint összegű kölcsönt is kaphatnak a három gyermeket vállaló házaspárok 25 éves futamidőre. A kölcsön kamata nem haladhatja meg a 3%-ot. A kedvezményes hitelre azok a családok lesznek jogosultak, akik hitelképesek. A 10 milliós támogatás jelentős emelés a jelenleg elérhető kedvezményhez képest, ami most 3 gyermek esetében – a lakóingatlan hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függően – 1,2-2,6 millió Ft közötti összeg.

Magasabb összegű CSOK már 2 gyermek után is

Szintén új építésű lakás vásárlásakor két gyermek után 2,6 millió forint CSOK vehető majd igénybe, a jelenlegi 800 ezer és 1,69 millió Ft közötti kedvezménnyel szemben. Feltételek: Akik igényelték már a támogatás valamely formáját korábban – CSOK vagy szocpol – azok a felvett összeggel csökkentett kedvezményt vehetik igénybe. Várhatóan a 2011 után felvett lakástámogatásokat veszi figyelembe a kormány. Arról még egyeztetések folynak, hogy a gyermekvállalás nem teljesülése esetén milyen feltételekkel kell majd visszafizetni a támogatást. A tájékoztatás szerint új építésű lakás vásárlásánál eltörölték a korábban érvényben lévő négyzetméter korlátokat már egy gyermek esetében is. Az igénybevétel felső korhatára azonban nem változik, megelőlegező CSOK-ra továbbra is 40 év alatti házaspárok lehetnek jogosultak. Örökbefogadott gyermek esetén is jár. Folytatáshoz kattints!

Azok, akiknek jelenleg egy vagy két gyermekük van, 4-4 év alatt vállalhatják a második vagy harmadik utódot. A támogatásra azok is jogosultak, akiknek már három gyermekük van. A támogatást akkor kaphatják meg a családok, ha a lakás, amelyet vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva, ház vásárlása, építése esetén 30-al kell szorozni. Pl. egy 3 gyermekes család esetén ez 60 m2-es minimum alapterületű lakást és 90m2-es házat jelent. A legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást. Ha azonban még nincs három gyermekük, csupán vállalják, hogy lesz, akkor házastársaknak kell lenniük. A támogatás azoknak is jár, akik egyedül nevelnek legalább három gyermeket. Az örökbe fogadott gyermek is saját gyermeknek minősül. Így például egy olyan család is részesülhet a kedvezményben, ahol két gyermek mellé a szülők egészségügyi problémák miatt nem tudnak harmadikat vállalni, de örökbe fogadnak egyet. A támogatás igénylőinek féléves munkaviszonyt is igazolnia kell, és a támogatási kérelem benyújtásakor is munkaviszonyban kell állnia. A támogatás odaítélésnek feltétele az erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet.

További kedvezmények

Új építésű lakások ÁFA csökkentése: Január elsejétől a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken az új lakásvásárlás áfája. Az ÁFA csökkentés azokra az új lakásokra vonatkozik, melyek hasznos alapterülete maximum 150 m2, valamint azon családi házakra, melyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 m2-t. Újnak számítanak azok a már elkészült lakóingatlanok is, melyekre még nincs használatbavételi engedély, illetve a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Önerős építkezésnél ÁFA visszaigénylés: Ugyancsak január elsejétől önerős építkezés esetén az ÁFA 5 millió forintig visszaigényelhető lesz.

Építési engedélyezési eljárás könnyítése: Maximum 300 m2 hasznos alapterületű új lakóház építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóság részére történő bejelentés, azaz illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell majd fizetni. A tervezést és a kivitelezést a bejelentési kötelezettség mellett is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, amit az építésügyi hatóság ellenőrizhet. Továbbra is figyelembe kell venni az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, a szabályozási vonalát, és a beépítési módját vagy építési helyét. Az építkezés befejezésére a bejelentéstől számítva 10 év áll rendelkezésre. Ha azonban az ingatlan 3 évnél korábban felépül, ingyenesen kapják a hatósági bizonyítványt. Egyszerű bejelentések esetén nincs szükség településképi véleményezési és bejelentési eljárásra. A közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadásának határideje 8 nap. A szolgáltatók érdemi válasza nélkül a hozzájárulásuk megadottnak tekinthető.

Újabb építésügyi reformcsomag várható: Jövő év januárjára további építésügyi reformcsomag várható, melynek célja a társasházak építésére vonatkozó hatósági ügyintézés megkönnyítése. Nemzeti mintaterv katalógus készítését tervezik, melyben olyan épületeket ajánlanak – felújítás és építés esetére egyaránt – melyek hatékonyan és gyorsan megvalósíthatók. (forrás: hitelnet.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr458204858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása