facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

1x olvasd el! Tanácsok a fagyási sérülések és a fagyhalál elkerülésére!

2016. január 02. - ventil66

cold_weather_construction.jpgAz időjárási viszonyok alakulása, a következő napokra prognosztizált rendkívüli és tartós hideg miatt fokozottan kell figyelni az időjárással összefüggő különböző veszélyhelyzetek megelőzésére és elhárítására. A tél veszélyei között nemcsak a megváltozott időjárási és útviszonyokra, vagy a különféle balesetek lehetőségeire érdemes figyelmet fordítani, hanem a kihűlés, fagyás veszélyére is.

Az év utolsó és az újév első napja kemény faggyal indult, többfelé is -10 Celsius-fok alá csökkenhet reggelre a hőmérséklet, ezért huzamosabb ideig a szabadban való tartózkodás akár veszélyekkel is járhat. Nappal 0 fok alatti maximumokra készülhetünk, a magasabb tájakon hidegebb is előfordulhat. Ezért nagyobb odafigyelésre lesz szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel az alkohol csökkenti a hideg érzetet és kikapcsolja a szervezet hideg elleni védekező mechanizmusait, így a „lélekmelegítő” pont ellenkező eredményre vezet. Folytatáshoz kattints!

De nem csak az alkohol van ilyen hatással az emberei szervezetre, hanem bizonyos gyógyszerek, melyek gátolják a központi idegrendszert, így a hőszabályzó központ működését. Mi történik a tartós hideg hatására a szervezetben? A hideg hatására beindul a szervezet védekező reflexe, amelynek következtében érösszehúzódás, érszűkület jellemzi a hidegnek kitett területeket. A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, és komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.

Fagyás mellett kihűlés veszélye is fent áll. Kihűlés akkor keletkezik, ha a szervezet több hőt veszít, mint amennyit akár fokozott anyagcserével (testmozgás), akár külső forrásból származó melegítéssel pótolni lehet. A kihűlés tünetei általában fokozatosan alakulnak ki. Kezdetben reszketés és fogvacogás jelentkezik, majd a reszketés alábbhagy, a mozdulatok lassúvá és ügyetlenné válnak, megnő a reakcióidő, a gondolkodás zavart lesz. Az érintett személy akár teljesen magatehetetlenné válhat, eszméletét is elveszítheti. A szívverés és a légzés lassabb, gyengébb lesz, különböző szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Végül a szív megáll.

A kihűlés, fagyás veszélye nem csak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj fűtetlen helyiségekben, otthonokban is bekövetkezhet. Különösen oda kell figyelni az elesett, magukra hagyott, elszigetelten élő emberekre, az idős, magányosan élő, támogatásra szoruló rokonokra, ismerősökre! Amennyiben huzamosabb ideig nem adnak életjelt magukról, nem tudják elérni őket, illetve feltételezhető, hogy az adott körülmények miatt segítségre szorulnak, azonnal értesítsék a hatóság munkatársait.

Fokozott óvatossággal közlekedjenek mind gyalogosan, mind gépjárművel! Az utak jegessé, csúszóssá válhatnak, ezért indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, és mindig tankolja tele autóját indulás előtt. A járműben legyen meleg takaró, elemlámpa, élelmiszer és innivaló, lehetőség szerint feltöltött mobil telefon. Tartós hideg idő esetén fennakadás lehet a közműszolgáltatásokban, ezért szükség esetére készüljön fel egy esetleges áramkimaradásra is! Mindig legyen a háztartásában néhány napra elegendő tartós élelmiszer és gyógyszer. A Katasztrófavédelmi Igazgatóságok felmérték a megyék területén azokat a helyeket, melyek szükség esetén melegedőhelyként szolgálhatnak a lakosság számára. Ezek a melegedőhelyek átmeneti menedéket biztosítanak azoknak, akik a hirtelen érkezett hideg, hófúvás, jég, vagy akár egy véletlen baleset miatt nem érik el úticéljukat.

Ha rendkívüli dolgot tapasztal, vagy segítségre van szüksége, hívja a már jól ismert segélyhívó telefonszámok egyikét: 112-es, a 104-es, a 105-ös, vagy a 107-es segélyhívó telefonszámok egyikét! (forrás: katasztrofavedelem.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr508224414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása