facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Hahó! Mindenkit hazavárnak! Itt a Téli "Autópálya-kisokos"!

2016. január 03. - ventil66

teli_autopalya_kicsi.jpgAz ország egyes területeire előrejelzett téli időjárási viszonyok és a megváltozott útviszonyok miatt óvatosságra, türelemre, a járművek felkészítésére hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Hogyan közlekedjenek a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudni és megtartani, amennyiben télen közlekednek? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, az „Autópálya kisokos”.

Legfontosabb, hogy a gépkocsit felkészítsék a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó, valamint a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kelléknek számít ilyenkor. Mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott tele tankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, meleg italt, élelmiszert, s ha szükséges, gyógyszert vinni. A folytatáshoz és a színes prospektushoz kattints!

A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos. Amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt, ha csak rövid időre is elhagyják a járművet, mindig viseljék a fényvisszaverő mellényt. A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása és lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Erősen csapadékos úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben az előzés feltételei adottak, még a manőver megkezdése előtt kapcsolják be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor - különösen tehergépkocsik esetében - latyak kerülhet a szélvédőre, lehetetlenné téve a kilátást. Az „Autópálya kisokos” az előzőeken túl egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! Az alábbiakban színes prospektus tekinthető meg.autopalyakisokos.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr188227588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása