facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

A lélek művészete - új utakon gyertyáival Vincze Zita bicskei alkotó!

2016. január 20. - ventil66

dscf6296.JPGAz elmúlt év koncertjeinek és bicske környéki művészeti rendezvényeinek nem csak üde színfoltjai, hanem forradalmian új látványosságai voltak a Vincze Zita gyertyadíszítő művész által készített és kiállított darabok. A bicskei Batthyány-kastély dísztermében jelenleg is látogatható adventi kiállítás helyszínén, éppen születésnapján találkoztunk a művésszel, beszélgetésünkbe rövid ideig bekapcsolódott Bálint Istvánné alpolgármester is, aki gyerekkori barátként is nagy tisztelője és támogatója Zita tevékenységének.

2060: Isten éltessen Zita, szemet gyönyörködtető a látvány. Hogy jött létre ez a kiállítás?

Zita: Köszönöm. 2015 augusztusának elejétől szerveztük ezt a kiállítást. Vásárhelyi Jánostól kaptam a megkeresést a művészeteket köztudottan támogató Batthyány-kastélyban tartandó adventi programra, amelyben nemcsak gyertyákat, hanem festményeket, fotókat és egyéb képzőművészeti tárgyakat is közszemlére teszünk. Saját alkotásaim mellé művésztársakat kértem fel a közreműködésre, így együttes kompozíciók alkotására törekedtünk, amelyeknek külön-külön jelentése és üzenete van. Hétvégéken tárlatvezetéssel is kedveskedünk a látogatóknak, s végül a kiállítás vezetőjeként lehettem házigazdája az eseménynek, amelyet a tervek szerint most már évente megrendezünk.

2060: Mekkora az érdeklődés?

Zita: A kiállítást eddig több mint ezren látták, az ország különböző pontjairól, de még külföldről is sokan eljöttek megnézni. Az ünnepélyes megnyitót követően meglátogatott bennünket Hoppál Péter kulturális államtitkár is, számos írott és elektronikus média, az Echo TV is tudósított egyébként az eseményekről. A kiemelt érdeklődésnek köszönhető, hogy máris további rendezvényekre kaptunk meghívást, így február 13-ától Csákváron Ágh Gyula Mihály és Mészárosné Kelemen Beatrix festőművészekkel nyitunk újabb kiállítást, a bicskeit pedig ezzel párhuzamosan igyekszünk meghosszabbítani.

2060: Hogyan kezdődött és hol tart most művészpályád?

Zita: 4 éve hobbiként indult és Andi hívta fel először Tóth Erika főszervező figyelmét arra, hogy az alcsútdobozi kápolnakoncertek kiváló kísérője lehetnek a díszített gyertyáim. Azóta kiállítottam többek között a budapesti Duna palotában, a tatabányai Jászai Mari Színházban, számos egyházi és kulturális rendezvényen, sőt még a szlovéniai Bledben rendezett nemzetközi fesztiválra is eljutottam. Komoly inspirációt adott a németországi Heidelbergben tapasztalt lokálpatriotizmus, városszeretet, ami a településük és kastélyuk iránt megnyilvánul. Küldetésemnek tekintem ezt a városszeretetet a következő generációknak is átadni.

2060: Mi a művészi módszer, technika lényege?

Zita: Tekintettel, hogy újdonságnak számító módszerekkel dolgozom, nem mindent árulhatok el erről. A gyertyákat készen kapom és saját kezemmel látom el őket festéssel, díszítéssel, házasítom őket a gyertyatartóval és festményekkel. A módszer lényege, hogy gyakran használok idegen anyagokat is (pl. textíliát) a megfelelő módon felületkezelve. Előfordul, hogy pusztán egy leejtett kendő, de akár a balatonfüredi Anna-bál is megfelelő inspirációt ad. Egy-egy díszítés elkészítési ideje a 20 perctől akár 12 óráig terjedhet.

2060: Andi, alpolgármesterként mi fogott meg a gyertyadíszítés művészetében?

Andi: Apáinktól (akik ráadásul együtt futballoztak is a helyi sportegyesületben) tényleg a fent említett közösségszeretetet kaptuk útravalóul. A települések együvé tartozását, a magyarságtudatot, az elszántságot és kreativitást nagyszerűen visszaadják Zita új funkciót kapott gyertyái. Városvezetőként is komoly szándékunk a kézművességhez, a képzőművészetekhez visszatéríteni az embereket. Most sem történt más, mint Bicske városának két rejtett tartalékát kihasználtuk. Egyfelől a Batthyány-kastély adta környezetet és lehetőségeket (külön köszönet érte Vásárhelyi János igazgatónak), másfelől Zita tehetségét, aki megmutathatta a benne rejlő lélek művészi látásmódját, kreativitását.

2060: Zita, igazi csapatmunkának látszik a kiállítás létrejötte. Kiknek köszönhetjük?

Zita: A város vezetése kezdettől fogva mellénk állt, ezért külön köszönet polgármester úrnak és Andinak is, aki fáradságot nem kímélve még a pakolásban és kialakításban is segített. Vásárhelyi Jánost már említettük, aki csapatával együtt a jó gazda gondosságával segít minden helyi kezdeményezést. A Bicskei TV, újság hírét vitte az eseménynek, s a GESZ is mindenben partner volt. A cikkben külön kérem megjelentetni a támogatók hosszú sorát tartalmazó fotót, s végül de nem utolsó sorban álljon itt művésztársaim neve: Ágh Gyula, Mészárosné Kelemen Beatrix, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és Kisvári Judit festőművészek, Fekete Ildikó üvegfestő-tojásíró és Tóth Zoltánné Rózsa fotóművész. Köszönöm mindenkinek az áldozatos munkáját és találkozunk a következő kiállításon! Helyszíni fotógalériánk megtekintéséhez kattints! 

dscf6326.JPG

dscf6279.JPG

dscf6282.JPG

dscf6284.JPG

dscf6286.JPG

dscf6289.JPG

dscf6290.JPG

dscf6296.JPG

dscf6297.JPG

dscf6299.JPG

dscf6301.JPG

dscf6303.JPG

dscf6305.JPG

dscf6306.JPG

dscf6311.JPG

dscf6312.JPG

dscf6313.JPG

dscf6318.JPG

dscf6319.JPG

dscf6320.JPG

dscf6324.JPG

dscf6255.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr528287788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása