facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Csodák Palotája vagy Elvarázsolt Kastély? - Interjú Vásárhelyi Jánossal.

2016. január 20. - ventil66

dscf6333.JPG2060: Boldog újévet János, úgy látjuk, hogy az általad vezetett Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és az annak helyet adó bicskei Batthyány-kastély folyamatos üzemmódban működik, ezért mostani beszélgetésünk évzáró és évindító interjú is egyben. Csodák Palotája vagy Elvarázsolt Kastély ez az intézmény?

János: Köszöntöm az olvasókat, gyakrabban használom a csodával összefüggő jelzőt, ritkábban az elvarázsoltat. Számos feladatunk közepette időnként a puszta létünk és folyamatos, sikeres működésünk is csodaszámba megy.

2060: Gyermekotthont vagy inkább kastélyt vezetsz igazából?

János: Funkcióját tekintve ezt is, azt is, de én még kiegészíteném egy harmadikkal is. Ugyanis műemlék épületegyüttesben élünk és dolgozunk, ami ugye számos speciális követelménnyel és feladattal is jár.

dscf6275_kicsi.jpg2060: Elmondhatjuk, hogy a Batthyány-kastély a térség kulturális központja?

János: Nem szeretnénk elvenni a kultúra szervezésének és szolgáltatásának szerepét a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtártól, de annál nagyobb örömmel működünk közre felkérés esetén a rendezvények lebonyolításában immáron sok esztendeje. Megítélésem szerint inkább helytálló a turisztikai célpontként való említésünk. Fejér megye északi kapujában, járási székhelyként jó közlekedési adottsággal, gyors elérhetőséggel rendelkezünk, ami jó alap az elérhető célokhoz.

2060: Ittlétem alatt is folyamatosan kopogtatnak az otthon lakói. Óriási nyitottsággal éled a gyermekvédelmi-turisztikai-épületfenntartó menedzser életét. Folytatáshoz és téli helyszíni fotóalbumunkhoz kattints! 

János: Fő feladatunk a gyermekvédelem és az otthon működtetése, hiszen a többi, önként vállalt feladatra nem rendelkezünk kiegészítő pénzügyi forrással. Az év 365 napján (az oktatási intézményekben megszokott hosszú nyári szünet nélkül), 0-24 óráig non-stop odafigyelést és munkát igényel a gyermekvédelem. Családi gyökereim révén pedig nem áll messze tőlem a művészetek és programok pártolása, a jó értelemben vett arisztokratikus életmód mai gyakorlása.

2060: Itt az évértékelés ideje. Milyen volt 2015?

János: Pénzügyileg nehéz, fárasztó éven vagyunk túl. Komoly likviditási gondok nehezítették a mindennapokat, nem várt feladatok és műszaki gondok igényeltek többlet ráfordítást, miközben az itt dolgozók megfelelő bérfejlesztését is nehezen tudjuk véghez vinni. Gyermekvédelem-szakmailag sikeres és eredményes volt a tavalyi év. Sok érettségizőnk és felsőfokú tanulónk volt és van. A gyermekek személyiségfejlődése pozitív irányba változott, 100 %-os kihasználtsággal közel 100 gyermek hátterét biztosítjuk és külön megemlíteném az időnként elsikkadó általános iskolánkat is, hiszen ide a járásból számos hátrányos helyzetű diák is bejár tanulni.

A turisztikai látnivalókhoz és művészeti-kulturális rendezvényekre 2015-ben 13-15 ezer vendég látogatott el. A már említett koncerteken és kiállításokon kívül rendszeresen helyet adunk a Bicske Barátoknak és a környékbeli civil szervezeteknek, a városi rendezvények számos eseményének, így például a Gyermeknapnak is. Ezek itteni megtartását kivétel nélkül a gyermekotthon finanszírozza, erején felül. Talán a legfontosabb történés volt a közel 300 milliós állami és uniós támogatással felújított arborétum (angolpark) átadása. Tavasszal 5-6 ezer tulipán nyílását várjuk, ami igazi látványosság lesz. Vadasparkunkban őzikék, dámszarvasok, kecskék és apróvadak várják a látogatókat, s hamarosan pónilovak és lovak is érkezhetnek.

dscf6270_kicsi.jpg2060: Úgy tudjuk, hogy az intézmény gyakori célpontja a jótékonysági akcióknak is.

János: Valóban nemcsak önkéntesek segítenek nekünk, hanem cégek csapat-összekovácsoló tréningjei is gyakran nálunk kerülnek megtartásra. Nemrég a TEVA gyógyszergyár társadalmi felelősségvállalásáról győződhettünk meg. A finn vezérigazgatójuk vezetésével 160 munkavállalójuk töltött itt egy napot, összeszerelték a magukkal hozott mintegy 2 millió forint értékű bútort, kifestettek 15 helyiséget, lemázoltak 30 ajtót, átültettek 500 cserépnyi virágot, segítettek egy jó adag itt termesztett gyógynövény illetve lekvárok becsomagolásában. Segítségük összértékét 10 millió forintra tehetjük.

2060: Mi a három legfontosabb terved 2016-ra?

János: Szeretnénk megvásárolni a Báder Fogadó melletti 2,5 hektáros lovasingatlant. Itt 25 nehéz sorsú gyermeket helyeznénk el, lovas- és munkaterápiás központot alakítanánk ki – munkát adva 25 helyi munkavállalónak. Szeretném, ha idén elkezdődne a kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében és végül szeretném elérni 40 könnyebben kezelhető gyermek kiköltöztetését bicskei családi házakba, megteremtve ezzel nekik a természetesebb, még családiasabb életmód lehetőségét, amivel a beilleszkedésük is könnyebb lesz később. A kiköltöztetettek helyén a kastélyban bővíteni kívánjuk a turisztikai-kulturális célú helyiségek számát, család- és gyermekbarát funkciókkal kiegészítve.

2060: Az általunk csak „Vásárhelyi-módszernek” aposztrofált, hármas funkciójú (szerintünk az országban egyedülálló) intézményvezetést végezve boldog embernek tartod magad?

János: Igen, nagyon is, ám mostani örömömet beárnyékolja két gyermekem decemberi elvesztése, a napokban temettük őket. Ugyanakkor örömmel tölt el az előttünk álló számos kihívás, amelyeknek 2016-ban is igyekszünk maximálisan megfelelni és a bicskei igényeket kiszolgálni, ezzel is a közjót segítve, szeretettel szolgálni.

Íme további helyszíni fotóink a csodálatos téli arborétumról. 

dscf6253.JPG

dscf6254.JPG

dscf6258.JPG

dscf6262.JPG

dscf6263.JPG

dscf6265.JPG

dscf6267.JPG

dscf6270.JPG

dscf6275.JPG

dscf6277.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr128297090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedkat 2016.01.25. 10:48:19

"Az általunk csak „Vásárhelyi-módszernek” aposztrofált". Kíváncsi lennék, kit vagy kiket takar az általunk. Márcsak azért is, mert van még egy pár eleme a "vásárhelyi-módszernek" (a kis v szándékos), szívesen elmesélem. Ez az egész egy hazug lufi. Ha egyszer kipukkan, szenny, mocsok és erkölcstelenség fog ömleni belőle.

pedkat 2016.10.08. 07:30:21

És a lufi kipukadt!

Éva35 2016.10.09. 14:11:53

A jó értelemben vett arisztokratikus életmód.....
Erkölcstelen gusztustalan, és Magyarország az ilyeneket kitünteti és elismeri.
Hajrá Magyarország...

Dávid Zsolt Király 2016.11.18. 22:58:14

Helyesbítem pedkat állítását: a VÁDASKODÁS a hazug lufi. Ha egyszer kipukkan a lejáratási kampány, akkor – az Ön szavaival élve – „a szenny, a mocsok és az erkölcstelenség fog ömleni belőle”.

„Mesélni” szeretne? Miről?

Bármit is jelentsen az anonimitás álcájából kikandikáló „ped” rövidítés (hm...), figyelmébe ajánlom János bácsi és a Vásárhelyi-módszer védelmére alakult, három Facebook csoport linkjeit:

1.) www.facebook.com/groups/349156368750163/

2.) www.facebook.com/groups/1778728592382217/

3.) www.facebook.com/groups/1222698667803786/
süti beállítások módosítása