facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Iskolai gyerekverés 2.0 - mit (meg nem) tehet a diák, a szülő, a pedagógus és a rendőr?

2016. január 31. - ventil66

gyerekveres2.jpgNemrég adtunk hírt a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában történt brutális, csoportos gyermekverésről, ahol nyolcadikosok rugdosták egy ötödikes diáktársukat. Kíváncsian vártuk az ügy folytatását és az alábbiakban közreadjuk a hozzánk beérkezett szülői, pedagógusi beszámolókból készített összefoglalónkat az igazgatói tájékoztatóról.

Bárányos József iskolaigazgató elmondta, hogy tulajdonképpen nem is egy, hanem két súlyosabb ügyről is beszélnünk kell, amelyekből feljelentés lett. Az elsőnél a tettes személye egyértelmű, két nyolcadikos "találkozása" során az egyik ököllel behúzott egyet a másiknak. Az ambuláns adatlap (korábban látlelet) szerint a szemén keletkezett bevérzés (haematoma). Az iskola által garázdaság címén tett feljelentést a kiegészítés bekérését követően a rendőrség elutasította, mondván hogy a garázdaság törvényi tényállása nem valósult meg, ugyanis egy szeri ökölcsapás még nem kirívóan közösségellenes, megbotránkoztató, félelmet keltő magatartás.

Testi sértés címén pedig a szülőnek kellett volna feljelentést tenni, de ez - ki tudja miért illetve dehogynem tudjuk, hogy miért - elmaradt. A rendőrség szerint ez csak egy konfliktus volt, s ennél többet jogi, büntetőjogi értelemben az iskola nem tud tenni. Hozzátette, a Bicskei Rendőrkapitánysággal egyébként kiváló az iskola kapcsolata, rendkívül segítőkészek minden esetben. Cikkünk folytatásához kattints!

img_20160114_124253_1.jpgA második ügyben (ez ugye a legfrissebb, brutális hóban fürdetős) hógolyózásból, "mosdatáson" át lett koponya- és gerinczúzódással járó csoportos rugdosódás és bántalmazás. Miután 5 nyolcadikos fogott össze egy ötödikes ellen, nem sikerült egyértelműen a résztvevők szerepét házon belül tisztázni, ezért itt a feljelentést ismeretlen tettes ellen tette az iskola.

Nagyon bíznak benne, hogy az ügy eljut bírósági szakaszba, hiszen a vélt elkövetők 14 év felettiek, tehát büntethetőek vagy legalább egy figyelmeztető jellegű ítélet is segíteni a tendencia és az agresszív diákok megfékezésében. A közeljövőben személyesen kéri a bicskei rendőrkapitányt az üggyel kapcsolatos tájékoztatásra, kiemelt együttműködésre. (képünkön a Csokonai Általános Iskola épülete)

Felmerült szülői részről, hogy az iskolai portásfülkébe megfelelő biztonsági őröket kellene ültetni, de ugyanakkor azt is látni kellene, hogy egyes diákok hogyan kommunikálnak ezekkel a szolgálattevőkkel. Másik szülő a saját szemével látta, hogy az egyik "diák" ököllel veri szét a vécéajtót. A renitensek szülei gyakran felháborodva kérik számon a pedagógusi intézkedéseket. Van olyan nap, hogy 6 (!!) konfliktusos, fegyelmi jellegű üggyel kell az igazgatóhelyettesnek (általában ő kezeli ezt a területet) foglalkoznia.

Az iskolai integráció (roma és nem roma tanulók egy iskolába történő egyesítése) során elkerülhetetlen a túlkoros diákok jelenléte, s a leggyakrabban ők a negatív résztvevői a fegyelmi ügyeknek. Régen a kadétiskola szolgált a "hiperagresszív" gyerekek továbbnevelésére, ma az egyetlen eszköz az eltanácsolás valamilyen úton-módon. A problémák annak ellenére újra generálódnak, hogy a diákok között mintegy 20 % (120-130 fő) a jeles-kitűnő tanulmányi eredményűek aránya, de legalább ennyi a problémásaké is. Közöttük 20-30 gyerek megfékezéséhez talán elkelne a testőr is, de ez ugye fikció.

gyerekveres.jpgA konfliktusok külön csoportja a telefonhasználat. A szülők által is elfogadott házirend szerint az órán megcsörrenő készüléket elveszi a tanár, páncélszekrénybe zárják (gyanítjuk, hogy nem üres az a páncél) és csak a szülőnek szolgáltatják vissza. Volt, hogy a felháborodott gyerek nekiment a tanárának is.

Gyakran a szuper okostelefonokban nincs is SIM-kártya, tehát telefonálására alkalmatlanok, csak játszani hordják maguknál vagy adják nekik a szüleik. Nemrég az egyik ilyen telefonos ügylet következményeként a nagyszülők a szabályszerű pedagógusi fellépés ellenére - a tények ismerete nélkül - rögtön a rendőrségre szaladtak feljelenteni. Ezzel csak a jogszerűen eljáró pedagógus meghurcolását, nevének szellőztetését érték el.

Lehet-e a a problémás gyerekek szüleitől családi pótlékot megvonni? Erre nincs az iskolának jogi eszköze, csak abban az esetben, ha notórius iskolakerülő, de ilyenkor is csak a pótlék egy részétől kell elbúcsúznia a felelőtlen szülőnek. Borzasztó nehéz eljárási hibák nélkül egy iskolai fegyelmi eljárást végig vinni - ez kb. olyan mint egy békéltetést is tartalmazó válóper - és az Oktatási Hivatal az ilyen ügyek nagyjából 90 %-át ezért el is utasítja.

gyerekveres_002c.jpgA bicskei általános iskola szigorításokkal próbálja a fegyelmet növelni. A tanulmányi eredményektől független "késésáradat" (és ebben a legritkábban panaszkodnak a helyi buszjáratra) csökkentésére a naponta 7.55 után érkező diákok felírásra kerülnek, már ha sikerül a diák nevét megszerezni az egyik füzete bemutattatásával. Fokozzák az aulai ügyeletet és a szervezett, különböző osztályokból induló óra közbeni vécéhasználatot is csökkenteni akarják.

A Bárányos József vezette testület egyáltalán nincs könnyű helyzetben megítélésünk szerint, de reméljük sikerül alapvető megoldást találni a teljességgel elfogadhatatlan iskolai erőszak nullára csökkentésére és egy egészséges iskolai légkör kialakítására. Gyanítjuk, hogy a jelenség kapcsán szervezettebb együttműködésre lenne szükség fenntartói, szakmai érdekképviseleti, önkormányzati és hatósági oldalról egyaránt. (az iskola épületétől eltekintve fotóink kivétel nélkül illusztrációk!)

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr798337036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mental Militia 2016.02.01. 19:14:28

Vajon cigányok voltak az elkövetők..?

IgazságotMindenkinek 2016.10.13. 14:08:49

A legtöbb bántalmazást a tanárok követik el
tanarokbunei.blog.hu/
süti beállítások módosítása