facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Folytatódik a bicskei katolikus temető felújítása!

2016. augusztus 05. - ventil66

dscf0549.JPGA nyár derekán szorgos kezek munkája veri fel a bicskei katolikus temető csendjét. Folytatódik a kerítés átépítése a Jókai utcával határos területen és megkezdődött a ravatalozó felújítása is. A helyszínen kértünk tájékoztatást Pálffy Károlytól, a Bicskei Római Katolikus Egyházközség képviselő-testületének elnökétől és Vásárhelyi János képviselő-testületi tagtól, a gazdasági bizottság elnökétől.

Az 1844-ben épült ravatalozó eredetileg Kalmár János császári és királyi lovaskapitánynak és családjának szolgált családi sírhelyéül, majd 1952 óta a temető ravatalozója, amelyen most is látható az első világháborús hősök emléktáblája. A régóta esedékes felújítás - amely az évekkel korábban megvalósított falszigetelést követi - során másfél méteres magasan eltávolítják a régi külső vakolatot kívül-belül, újra vakolják a falakat, alapos festés következik és a bejárati ajtó cseréjét is tervbe vették. Megújul az ereszcsatorna és bádogozás valamint az asztalosoknak is akad jócskán tennivalójuk. Szintén fontos fejlesztés és a temetőfelújítási koncepció része a vezetékes vízhálózat kiépítése a temető hátsó területeire.

A Jókai utcával határos kerítésszakasz és környéke több évtizede méltatlan állapotban volt, sok sírmaradvány, törmelék, számos magonc-cserje, bokor volt a határoló területen, nem egyszer másfél-két méterre belógva az út felületére. A fák gyökerei helyenként már a víz-nyomóvezetéket is veszélyeztették. A Varga Imre atya felkérésére, Pálffy Károly irányításával zajló munkálatok során az érintett területen teljes terep- és területrendezés ment végbe és a rozsdás, szakadozott drótkerítés helyett közel 200 méteres szakaszon új betonoszlopokra kerül majd a fonott kerítésháló. A kivitelezésben részt vesznek a Bicskei Gazdasági Szervezet (BGSZ) közmunkásai, s a városvezetéssel egyeztetve az utca nyomvonala is kiigazításra került, segítve a Bicske-alsó vasútállomás forgalmához kapcsolódó murvázott parkolósáv kialakítását.

Mindez a közjót szolgáló beruházás, amely adományokból és a - képviselőtestület maximális támogatásával - a város ráfordításából, szolgáltatásaival valósul meg. Nagy hangsúlyt helyeztek a munkálatok során az utcabeliek folyamatos tájékoztatása, így első kézből tudhatták meg az itt lakók, hogy mikor, mi és miért történik. Tervezik még a lehetőségek függvényében díszburkolat elhelyezését is a temető központi területein, sétányain. További helyszíni fotóinkhoz kattints! 

dscf0536.JPG

dscf0537.JPG

dscf0538.JPG

dscf0539.JPG

dscf0541.JPG

dscf0542.JPG

dscf0543.JPG

dscf0544.JPG

dscf0546.JPG

dscf0547.JPG

dscf0550.JPG

dscf0551.JPG

dscf0552.JPG

dscf0553.JPG

dscf0556.JPG

dscf0557.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr948945908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása