facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Két János, egy Fülöp és egy Albus avagy gyermekvédelem felsőfokon!

2016. október 17. - ventil66

dscf6332.JPG"Mondják, az aranykorban mindenki hattyútiszta szent volt: kegyes, igazmondó, az élvezetekről lemondott, kívül-belül tiszta. Korunkban, melyben eluralkodott az erőszak, hazugság, hitványság, már csak igen-igen ritkán találkozunk ilyen emberrel. Ezoterikus megfogalmazással élve: ők azért jöttek vissza egy magasabb tudatsíkról, hogy segítsenek és tanítsanak minket. A többség nem érti vagy irigyli őket, ezért megpróbálkozik az ellehetetlenítésükkel (lejáratás, elmegyógyintézetbe zárás), de a gyilkossági kísérlet is előfordul. A kevesek, akik jól ismerik őket, feltétlen híveikké válnak, és őket az utókor igazolni szokta. Négy ilyen tiszteletreméltó, példamutató személyt szeretnék összehasonlítani, ebből három valóságos, egy fiktív. Sötét korunkban fáklyák ők. De kikről is van szó? Néri Szent Fülöpről, Don Bosco-ról, Albus Dumbledore-ról és Vásárhelyi Jánosról. Mi a közös bennük? Mindnyájan a Valódi Gyermekvédelemnek szentelték az életüket.

NÉRI SZENT FÜLÖP

Pap volt, a XVI. században élt, tisztaságtól, szelídségtől, humortól sugárzó alakját mindnyájan ismerjük az ikonikus „Legyetek jók, ha tudtok” című filmből. Nemegyszer keltett „botrányt” avval, hogy a társadalom perifériáján tengődőket emberszámba vette, segített a csellengő utcagyerekeken is. Mint minden szentnek, neki is voltak extatikus vallásos élményei, mellkasa a szó szoros értelmében izzott a szeretettől.

DON BOSCO

(Bosco Szent János) A XIX. században élt, pap volt, egy szerzetesrend megalapítója. Egy titokzatos gyermekkori álma hatására és Néri Szent Fülöp példáját követve életét nehéz sorsú, kallódó gyermekeknek áldozta. Munkája során nemegyszer ütközött értetlenségbe, akadályokba, a termeket is elvették tőle, ahol nevelést folytatott. Elszántságát, mellyel a nehézségeket leküzdötte, „betegesnek” tartotta az akkori közvélemény. Don Bosco ezek ellenére egy híres nevelési módszert alakított ki, ma is számtalan gyermekintézmény viseli a nevét. Bolondnak tartották, ellenőrizték, feljelentették, rendőri felügyelet alá vonták, rálőttek. De mindannyiszor, ahányszor az életére törtek, megjelent egy különös, óriási, szürke farkaskutya és a védelmére kelt. Vajon Ki küldte?

ALBUS PERCIVAL WULFRIC BRIAN DUMBLEDORE

A Roxfort-kastély, szakiskola igazgatója J.K. Rowling által kitalált személy, a Harry Potter-könyvek egyik fontos szereplője. Egy archetípust, mégpedig a bölcs, jóságos igazgató típusát testesíti meg. Kora legnagyobb mágusa, a szeretet erejét hirdeti, neve (Albus, azaz fehér) pedig lelki tisztaságára utal. Sok ostoba, gonosz és irigy ember támadja, kétszer sikerül is eltávolítaniuk a Roxfort éléről (de mind a kétszer visszatér jól megérdemelt posztjára, ellenségei pedig nevetség tárgyává válnak). Először úgy, hogy megfenyegetik az iskola felügyelőbizottságának tagjait: ha nem szavaznak Dumbledore ellen, akkor bajba kerülnek. Másodszor a minisztérium emberét teszik a helyére. A „hivatalos” újságok sem írnak róla jókat... Hűséges tanítványai „sereget” szerveznek a védelmében. Diákjait, munkatársait minden alkalommal megvédi, még annak is segíteni akar, aki az életére tör. Albus Dumbledore maga is kedveli az édességet, mindig tart az irodájában, ami kerek és tele van könyvvel.

bicske04_1.jpgVÁSÁRHELYI JÁNOS

János bácsit személyesen ismerem, külsősként évekig tanúja voltam áldozatos munkájának a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban. Az előbb említett archetípust jeleníti meg. Igaz ember, szójátékkal élve IGAZ-gató. Soha nem élne vissza a rábízott gyermekek ragaszkodásával. A jól működő „Vásárhelyi-módszer” kifejlesztője. Mindenkire gondja van, aki hozzá fordul, elvállalja azokat a gyerekeket is, akiket az ország egyetlen más gyermekotthonában sem látnak szívesen.

Mostanában nemtelen támadások érik néhány volt diákja részéről. Ebben a sztoriban is szerepel kastély, tó, park... Elküldik a helyéről, a sajtó rászáll. Ebben a történetben sem haragszik az igazgató a vádlóira. Régi diákjai „béke-sereget” hívnak létre a megmentésére. Soroljam még a párhuzamokat? Vásárhelyi János irodája is kerek, könyvek és sütemény van benne. A légkört angyali jelenlét, tiszta szeretet lengi be. Semmi kétségem afelől, hogy az ott tartózkodó éteri lények, a János bácsi mellett kiálló emberek és az igazának ereje meg fogják védeni őt és vissza fogják helyezni pozíciójába. Büszke vagyok rá, hogy ismerhetem.

Dr. Király Katalin gyógyszerész"

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr2611814721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása