facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Nyílt levél a szakemberekhez - perdöntő kérdésekkel!

2016. november 03. - ventil66

nyilt_level1-650x435.jpg"Tisztelt dr. Gyurkó Szilvia, tisztelt Molnár László, tisztelt pszichológus-szakértők, tisztelt Bárnai Árpád volt nevelő!

Igen, bajban van a gyermekvédelem! De nem úgy, ahogy azt sugallják... Elöljáróban annyit, hogy nem vagyok gyermekvédelmi szakember, jogász, pszichológus vagy pedagógus. Mindazonáltal emberi kötelességemnek érzem, hogy a közvéleményt is elgondolkodtassam az igen bonyolult és szerteágazó bicskei „gyermekmolesztálási” üggyel kapcsolatban. I. Az értelmiségiek felelőssége. Mivel én úgy gondolom, hogy egy értelmiséginek joga és kötelessége tájékoztatni a közvéleményt minden aspektusból, ezért szeretném megemlíteni egyelőre az alábbiakat.

- Ad egy: az RTL Klub riportjában elhangzott „a kisfiúkat nem kellene simogatni” mondatnak sok értelmezése létezhet.

- Ad kettő: nem esik szó az öt szeretetnyelvről (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés). Tudományosan bizonyított tény az, hogy milyen fontos egy gyermek egészséges fejlődéséhez az érintés. Ha a szakértők ezt tudják, miért nem mondták el a riportokban a korrekt tájékoztatás végett? Talán egy gyermekotthon-lakónak nem jár ki a szeretet?

- Ad három: a nyilatkozó szakértők valamiért összemossák a pedofíliát a pederasztiával. Bár mindkettő büntetendő, a pedofília büntetőjogilag súlyosabb kategória.

- Ad négy: a szemtanúk szerint a mentálisan instabil öngyilkos fiú (aki már nem tud tanúskodni!) szerelmi bánat miatt feküdt a vonat alá. A legnagyobb tragédia az, hogy az utolsó pillanatban már ki akart volna mászni a sínek közül, de a vonat gyorsabb volt... Hogy lehet őt ilyen etikátlanul felhasználni Vásárhelyi János lejáratásában? A cikk folytatásához kattints!

Egy idei őszi kampányról röviden. Számomra elfogadhatatlan, ahogy az országos média tényként kezeli a kétséges, bizonyítatlan cselekményeket. A közvélemény eddig egyoldalúan és koncepciózusan lett tájékoztatva a bicskei Gyermekotthonban állítólagosan megtörtént cselekmények ügyében, meg kell tudnia, hogy vagyunk pár százan, akik évtizedek óta ismerjük Vásárhelyi Jánost és munkásságát, és tudjuk, hogy a habitusával összeegyeztethetetlen bármiféle erőszak. Ha arra kerül a sor, a mi oldalunk is fel fogja sorakoztatni a szakértőit, aztán döntsön a pártatlan, a Iustitiára felesküdött bíróság! A jelenleg 260 tagot számláló és egyre növekvő, János bácsi védelmére alakult Facebook csoport linkje: www.facebook.com/groups/349156368750163/?fref=ts

Egy idei tavaszi kampányról röviden. Ez a pont a furcsa „gyermekvédelmi” koncepciók, illetve a hangulatkeltés szempontjából kapcsolódik korábbi cikkemhez, valamint a 10 konkrét kérdésemhez. A magyar UNICEF kampányvideói botrányba fulladtak, lásd: index.hu/belfold/2016/05/20/mindenki_megorult_a_magyar_unicef-nel/ A kampányfilmek ellen online petíció is indult, idézem a tiltakozó nyilatkozat két részletét: „[A videók] Mérgezik a nem bántalmazott, szerető környezetben felnövő gyermekek és édesapjuk kapcsolatát, gyanút ébreszthetnek a gyermekekben az apa iránt, megrendíthetik a köztük lévő természetes bizalmat. Indokolatlanul és egyoldalúan az apákat azonosítják a gyermekek elleni szexuális és erőszakos cselekmények elkövetésével, társadalmi bizalmatlanságot keltve velük szemben, csökkentve társadalmi megbecsültségüket. [...] Felvetődik a kérdés, hogy valóban felelősen képviseli-e az ENSZ értékeit a gyermekek védelme érdekében az ENSZ Gyermekalapjának magyar alapítványa.” Az idézetek forrása: www.citizengo.org/hu/fm/34633-vonja-vissza-az-unicef-kampanyvideoit?tc=fb&tcid=22740579

Egy csodálatos kastélyról röviden. A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon sikeresen működik 88 éve. Ma már családias légkörben, lakóotthonokban (!), szinte „luxuskörülmények között” gyógyulnak sebeikből a gyerekek, lásd: mix.hu/Cikk.aspx?id=54967 Vásárhelyi János igazgató, aki egész életét a gyermekvédelemre tette fel, azokat is befogadta, akiket az ország egyetlen más gyermekotthona sem. Az intézmény az angolparkkal, tóval, úszómedencével, szaunával rendelkező, frissen felújított Batthyány-kastélyban, Bicske város legértékesebb ingatlanában üzemel. A nehéz sorsú gyermekek érdekét szolgálja, hogy a Gyermekotthon ne kerüljön bezárásra. Furcsa egybeesés, hogy a botrány kirobbanása pillanatában – még gyanúsított sem volt az ügyben – megjelent a cikk a jó hírű intézmény gyors megszüntetéséről: bicske.blog.hu/2016/10/19/a_gyermekotthon_utolso_eve

Tisztelt dr. Gyurkó Szilvia, tisztelt Molnár László, tisztelt pszichológus-szakértők, tisztelt Bárnai Árpád volt nevelő! A korábbi cikkeimben leírtak alapján a bicskei Gyermekotthon ügyével kapcsolatban megszólaló szakemberekhez a következő tíz kérdést (kérdéscsoportot) intézem.

1. Nem lenne-e ésszerűbb abból a tényből, hogy az 5 évvel ezelőtti vizsgálat nem talált semmit, azt a következtetést levonni inkább, hogy azért nem, mert nem is történt semmi, mint azt, hogy János bácsi „a hatalmával megfélemlítette” a bent lakókat?

2. Tudják-e Önök, hogy az ominózus igazgatói iroda, melyben az állítólagos cselekmények rendszeresen megvalósultak volna, egy forgalmas folyosóra nyílik és üvegezett (!) az ajtaja? Nem tartják-e életszerűtlennek azt, hogy egy vizuálisan el nem zárt helyiségben hosszú éveken keresztül folyik ilyesmi? A János bácsi mellett kiálló, FB-bejegyzéseket író egykori ott lakók – egykori nevelő is van köztük – egybehangzóan azt állítják, hogy ilyesmi nem történhetett meg, és ezt a hatóságok előtt is (!) hajlandóak elmondani! Ezt a véleményt miért nem hallhatjuk a médiákban? Az ő szavuk nem számít? És miért nem?

3. Önök nem gondoltak arra, hogy a médiákban nyilatkozó fiúk esetleg keverik a valóságot a meg nem történtekkel? (Magyarul: lehet, hogy átélték ezeket a dolgokat, de nem János bácsival és nem a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban.)

4. Vajon lehetséges-e, hogy Önök minősülnek inkább erőszaktevőnek, hiszen magatartásukkal megszegik az etikus viselkedés és a szeretet törvényeit? Önökre, mint szakemberekre hallgat a laikus közvélemény. Nem érzik a felelősség súlyát, amikor egy koncepcióba beleilleszkedve nyilatkoznak? Olvasták már a nyilvános FB-csoport bejegyzéseit? Olvastak arról, hány egykori gyermekotthonos lelkébe tapostak bele, és tették tönkre életük legszebb élményeit? Az ilyen barbár lelki rombolást vajon bünteti-e a törvény? Tönkre kívánják tenni az egyedülálló, sikeres Vásárhelyi-módszert? Lásd: 2060.blog.hu/2016/01/20/csodak_palotaja_vagy_elvarazsolt_kastely_interju_vasarhelyi_janossal

5. Miként egyeztethető össze az Önök által képviselt „gyermekvédelem” a.) a (férfi)gyűlölet szításával és b.) a társadalmi bizalmatlanság szításával (lásd korábbi cikkeim)?

6. Önök mit tennének abban az esetben, ha – Vásárhelyi János ügyéhez hasonlóan – az országos média az Önök lejáratása céljából kétséges, bizonyítatlan cselekményeket ténylegesen megtörténtként állítana be?

7. Vajon belegondoltak-e abba, hogy amennyiben a „gyermekvédelem” ürügyén figyelmen kívül hagyják a.) az ártatlanság vélelmét, b.) az alapvető (római) jogelvet, mely szerint hallgattassék meg a másik fél is, c.) az „in dubio pro reo” jogelvet, akkor ezzel a magatartásukkal a civilizált világ egyik alappillérét, az igazságosság elvét aknázzák alá?

8. Lehetséges-e, hogy az egyoldalú szakértői nyilatkozatok mögött különféle elfojtott vágyak, frusztrációk, netán anyagi érdekek állnak? Etikus-e az a karrierépítés, amelyik karaktergyilkosságra alapoz?

9. Az igazgató híres a rábízottak érdekében tett küzdelmeiről. Belegondoltak-e abba a lehetőségbe, hogy csak az ő eltávolítása árán valósulhat meg a patinás intézmény gyors és végleges bezárása, a nagy értékű ingatlan kiürítése és másnak történő átadása?

10. Vajon elgondolkodtak-e valaha azon, hogy amiért most Önök küzdenek, az valójában egy indulatok által vezérelt (lásd az 5. kérdésemet), a jogtalanság birodalmában dübörgő (lásd a 6. és 7. kérdésemet), közpénzből finanszírozott feljelentőgépezet létrehozása? Másképp fogalmazva: tisztában vannak-e Önök azzal, hogy Vásárhelyi János ilyen módon történő „eltüntetése” az emberi történelem sötét időszakaira emlékeztet bennünket?

Félreértés ne essék, itt most nem a gyermekeket bántó, valódi agresszorokat kívántam megvédeni, csak – ismerve a szakértők szakmai, etikai és jogi szempontból egyaránt megkérdőjelezhető nyilatkozatait – a hisztérikus túlkapások és a vádaskodás dicsőítése miatt aggódom. Egy orwelli világ kopogtat az ajtónkon.

Dr. Király Katalin szakgyógyszerész családanya egy értelmiségi

Utóirat: az én „szokatlanul személyes írásom” a témában itt található meg: 2060.blog.hu/2016/10/17/ket_janos_egy_fulop_es_egy_albus_avagy_gyermekvedelem_felsofokon" (címlapfotó: boon.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr3111920651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása