facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Alászállás a pokolba!

2016. november 06. - ventil66

pokol2.jpg"Vásárhelyi Jánosról múlt hétfő óta semmit nem tudunk. A „hírzárlat” jogosít fel arra, hogy a nyilvánosság előtt is kérdéseket fogalmazzak meg a Gyermekotthon volt igazgatójának a további sorsával kapcsolatosan. A sors furcsa fintora, hogy az a János bácsi került rácsok mögé, aki nem egy esetben mentette meg a Gyermekotthon több lakóját a börtönvilág borzalmaitól azzal, hogy határozottan kiállt mellettük, amikor bajba keveredtek... Ki védi meg most a védelmezőt? Miért nem szólalnak fel azok az emberek, akik János bácsit – megjegyzem: teljesen jogosan – felterjesztették a kitüntetésekre? Nyilván voltak szakmai indítékaik!

Vajon miért nem érhető el a Magyar Bronz Érdemkereszt odaítéléséről szóló sajtóbeszámoló? Technikai ok, vagy egyéb ok áll a háttérben? Lásd: http://bicske.blog.hu/2016/08/18/gratulalunk_vasarhelyi_janos_igazgato_urnak Sajnos, most ott tartunk, hogy hatékony jogi védelem nélkül – minden eltelt nappal – egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhet a Gyermekotthon volt igazgatója. Hogyan védje meg saját magát a börtönben, a börtöntől, a börtönből? Mikor fognak végre megmozdulni azok az emberek (nem tudom, kik ők), akik segíthetnének János bácsi kiszolgáltatott helyzetén? Ki a jogi képviselője? Ki a kapcsolattartója? (Van-e egyáltalán?) Jelenleg melyik büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva? Több okból is sürgősen szükség lenne egy jó ügyvédre. A cikk folytatásához kattints!

pokol.jpgPéldául azért, mert aggódva kérdezem: vajon „dobálják”-e János bácsit? (A „dobálásról” néhány bekezdéssel lejjebb írok.) Lehet, hogy az aggodalmam alaptalan, és János bácsival korrektül bánnak a börtönben. Lehetséges. Én ebben bízom, én ezt tartom valószínűnek. De mi van akkor, ha ez túl naiv elképzelés? Hallgattassék meg a másik fél is: négy idézet következik négy hozzászólótól, Bárnai Árpád volt nevelőnek a Facebook-oldaláról.

1.) Bennó Tamás: „Árpi ... le a kalappal, remélem végre lesz gyümölcse ... (!!!) a közös munkátoknak” (2016. október 10., 10:54, 7 embernek ez tetszik);

2.) Prohászka Szandra: „Oh végre!!!!!” (2016. október 22., 11:10, 5 embernek ez tetszik);

3.) Forgács Balázs: „Ha böribe kerül, tuti, h a rabtársak külön figyelmet fognak szentelni neki.” (2016. október 23., 6:01, 2 embernek ez tetszik);

4.) Némethné Fiel Gabriella Piroska: „Már régen börtönben lenne a helye egy ilyen embernek... A BV-ben majd megkapja, ami jár, a többi rabtól! Árpi! Továbbra is nagyon büszke vagyok Rád, hogy megismerhettelek és borítottál mindent... Pussy!” (2016. október 24., 9:15, 2 embernek ez tetszik).

Elgondolkodtam a fenti bejegyzéseken. Létezik szürkületi vakság. Létezik színvakság is. De vajon létezhet-e TÉNYVAKSÁG? Az első idézetben említett „közös munka” eredményeképpen, a szeptemberi feljelentés, illetve a médiakampány kezdete óta János bácsi számára kedvezőtlen eseménysorozatok kezdődtek el. Szeptember óta több nagy apparátus (gépezet) mozdult meg. Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy ez a negatív tendencia a nagy lendülete miatt, egy ideig (akár néhány évig is) még eltarthat... Az első idézetben említett egyik „gyümölcs”, a letartóztatásról szóló szenzációs hír kapcsán kérdezem: hogyan értelmezzük azt, hogy irreleváns az üvegezett ajtó ténye? Senkit sem zavarnak a logikai ellentmondások? (Az üvegezett ajtó jelentőségéről korábban írt a feleségem.) Reménykedjünk, hogy János bácsi még ebben hónapban kijön a börtönből. Mert lehetséges. Én ebben bízom, én ezt tartom valószínűnek. De mi van akkor, ha ez túl naiv elképzelés? Vajon lehetséges-e, hogy az első idézetben említett „közös munka” – egyre több helyen, és egyre több szinten terem „gyümölcsöt”?

Két héttel ezelőtti pénteken történt, hogy János bácsit megfosztották a személyi szabadságától. Az előzetes letartóztatás fegyház fokozatú körülményeket jelent. Érthetetlen. Ma mécsest gyújtottam. Idézem Fliegauf Gergely kriminológust, a Börtönblog szerzőjét: „A börtön a földi pokol egyik bugyra”, lásd http://hvg.hu/itthon/20150113_A_borton_a_foldi_pokol_egyik_bugyra A közismert kriminológus szerint: „A börtönben töltött évek örökre nyomot hagynak: a fizikai környezet durvasága és a folyamatos agresszió megtöri az embert.” Tekintsünk bele abba a pokoli világba, melybe most János bácsi alászállt. A bántalmazásoknak több típusa létezik, és az indítékok is különbözőek. A bántalmazások egy része úgymond „öncélúnak”, illetve „lokális jellegű konfliktusnak” minősül, a másik része azonban célirányos lélektani praktikákkal hozható összefüggésbe. Császy Zsolt börtönkönyve alapján – illetve azon emberek beszámolója szerint, akik már átéltek ilyesmiket – a „dobálás” lényege az, hogy felsőbb (belső) utasításra, kiszámíthatatlan gyakorisággal, a legváratlanabb pillanatban, a kiszemelt fogvatartottat ismeretlen vagy mondvacsinált okból – úgymond „sürgősen” – átköltöztetik egy másik zárkába.

Mire az ember már megszokná az új környezetét, és éppen megismerné az új zárkatársait... csörren a kulcs, majd benyit a fegyőr, és közli: „Egy perced van összepakolni! Gyerünk, gyerünk, költözés!” Egy másik, meg nem nevezett zárkába. Nehogy a zárkatársaid megtudják, hová tettek. Talán furcsán hangzik, de a zárkák nagyon különböznek egymástól. Vannak 2, 6, 4, 8, 12 és 16 személyes zárkák, mindegyiknek más(képp rossz) a hangulata, más az íratlan szabálya, mások az „erőviszonyok”, és más-más típusú ember a „főnöke”. Minden zárkában másképp kell túlélni. Ezért jár nagyfokú stresszel minden egyes zárkaváltás. Bármikor megcsörren KINT a kulcs, BENT már szorul a torok: már megint értem jönnek? Most vajon hová visznek? Mi vár rám ott? Kikkel leszek összezárva egy szűk, túlzsúfolt cellában? Gyilkosok is lesznek közöttük? Megint bántani fog valaki? Remélem, nem ahhoz a ...-hoz raknak, aki... Egy hónap alatt a 3-4 váratlan költözés idegileg teljesen kikészítheti az egyébként is sanyarú sorsú fogvatartottat. Képzeljük el a többéves „dobálás” (30-40 költözés/év) lélektani hatását... A témáról lásd: http://nepszava.hu/cikk/1073644-exkluziv---egy-ugyeszsegi-kihallgatas-elokeszuletei A börtön beszámolók szerint a „dobálás” azonban csak egy alapelem. Erre épül a többi, rafináltabb lélektani praktika.

Közös bennük, hogy 1.) helyzetet teremtenek, úgymond „megágyaznak” a bántalmazásnak, 2.) a „piszkos munkát” mással végeztetik el, 3.) a bántalmazás bizonyításának a kísérlete is komoly kockázatokkal jár, 4.) a bántalmazás bizonyítása szinte lehetetlen. A 4. ponthoz. Például az egyik nagy botrányt kavaró esetben sem tudta kideríteni a nyomozás, hogy a kilenc zárkatárs közül ki volt az erőszaktevő: http://index.hu/belfold/2016/02/15/harommilliot_fizethet_a_kecskemeti_borton_egy_megeroszakolt_ferfinak/ A börtön beszámolók szerint az ilyen típusú praktikáknak egyetlen konkrét célja van: lelkileg megtörni a fogvatartottat – börtönzsargonnal szólva, hogy „megreccsenjen” –, azaz „beismerő” vallomásra hajlamos lelkiállapotba hozni a célszemélyt. Azért tettem idézőjelbe a „beismerő” szót, mert történelmi példák is igazolják azt, hogy a kedvezőbb bánásmód, illetve a börtönből való mihamarabbi szabadulás reményében létezik olyan lelkiállapot, amikor a célszemély bármit bevallana. Olyat is bevallana, amit soha nem tett meg.

Három idézet következik Fapál Orsolya, illetve Fapál László blogjából. Az első idézet az idézőjelben mondott „beismerő” vallomásról szól. „A személyes szabadságától megfosztott, tehetetlen emberek fantáziája kimeríthetetlen. Csak egy cél lebeg előttük: a szabadulás. Ebben a tudat-beszűkült, zavart pszichés állapotban lévő embereket hívták az ügyészek »együttműködő terheltnek«. Ha lelkileg nem elég erős az ember vagy nincs egy jó ügyvédje, aki elmondja, hogy a pillanatnyi előnyökért később sokkal súlyosabb árat kell fizetni, a börtönben lévő szlenget használva »megreccsen«. És ettől kezdve úgy használható, mint egy bábu a sakktáblán.” Forrás: https://www.facebook.com/mandiner.hu/posts/372569076165068 A második idézet arról szól, hogy léteznek olyan vélemények, melyek szerint a vallomások során a kihallgató tiszt a kihallgatandó személyek szájába adhatja a szavakat.

Például Fapál László szerint: „Az irányított fogalmazásnak az a lényege, hogy a tanár határozza meg a témát, tehát hogy miről vagy kiről kell a fogalmazást megírni (esetleg kérdések vagy vázlat formájában segítséget is nyújt), majd annak tartalma és fantáziadús színezése alapján adja az érdemjegyet. A katonai ügyészek a viszkisdobozos ügyben is hasonló módon jártak el. Kérdéseikkel irányították a szabadságuktól megfosztottakat, hogy kire és milyen vallomást kell tenni.”

Forrás: http://viszkisdoboz.blog.hu/2012/11/02/87_az_ugyeszek_tudtak_mit_akarnak A harmadik idézet arról a problematikáról szól, melyről a bejegyzés sorozatom korábbi részében már említést tettem. „Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni.”

Forrás: http://viszkisdoboz.blog.hu/2012/11/02/87_az_ugyeszek_tudtak_mit_akarnak Rakjuk magunkban össze az alábbi három pontot. I. János bácsi tagadja a vádakat (lásd a sajtóhíreket). II. János bácsinak bizonyíthatóan vannak haragosai (lásd egyes személyek félre nem érthető nyilatkozatait, bejegyzéseit). III. A vádak tagadása nem felel meg János bácsi haragosainak (lásd a logikus gondolkodás alapvető szabályait). Az összegző kérdésem következik. Miért, milyen konkrét okból nem védekezhet János bácsi házi őrizetben, emberségesebb körülmények között? Egy jó ügyvéd FÉNYT hozna János bácsinak: fény derülne a vádak gyenge pontjaira, fény derülne a logikai ellentmondásokra, és fény derülne a legszigorúbb kényszerintézkedés (előzetes letartóztatás) megalapozatlanságára.

Budapest, egy pénteki napon. (2016. november 4.)

Király Dávid Zsolt zeneszerző www.kiralydavidzsolt.hu

Utóirat. Nem csak ma. Minden pénteken, amíg be nem bizonyosodik az ártatlansága, mécsest gyújtunk itthon János bácsiért, szolidaritásból..."

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr3811933645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid Zsolt Király 2017.02.21. 14:26:39

1.) KINEK HIGGYÜNK? „NÉPSZAVAZÁS” VÁSÁRHELYI JÁNOS, A BICSKEI GYERMEKOTTHON VOLT IGAZGATÓJÁNAK A SZAVAHIHETŐSÉGÉRŐL!
Továbbra is bárki szavazhat az alábbi cikkben:
2060.blog.hu/2016/11/22/a_csend_ebreszto_dallama_nyilt_level_amelyben_szavazhatsz_is

================================>>>

2.) MIÉRT HALLGATNAK A SZAKÉRTŐK?
Perdöntő kérdések a bicskei ügyben!
2060.blog.hu/2016/11/03/nyilt_level_a_szakemberekhez

================================>>>

3.) TUDTA?
Az esetek 70%-ában hamis a pedofil vád!
2060.blog.hu/2017/01/08/kiraly_david_zsolt_az_esetek_70_-ban_hamis_a_pedofil_vad_rejtett_de_valos_adatok

================================>>>

4.) LETILTOTT ÍRÁSOK!
A két hírhedt „p”-betűs fogalom.
2060.blog.hu/2017/01/22/p_p_letiltott_irasok_nyomaban

================================>>>

5.) KIT TAKAR A „MAJD HOLNAP” ÁLNÉV?
Mindenki gyanús, aki nem él tartós párkapcsolatban?
2060.blog.hu/2016/11/27/1_300_000_magyar_neveben_nyilt_level

================================>>>

6.) ÖRDÖGI BÖRTÖN PRAKTIKÁK?
„Dobálják”-e a börtönben a Gyermekotthon volt igazgatóját?
2060.blog.hu/2016/11/06/alaszallas_a_pokolba

================================>>>

7.) MELLETTED VAGYUNK!
A Vásárhelyi János védelmére alakult 3 Facebook-csoport linkje:
1.) 305 tag www.facebook.com/groups/349156368750163/
2.) 234 tag www.facebook.com/groups/1778728592382217/
3.) 51 tag www.facebook.com/groups/1222698667803786/

================================>>>

8.) GYERTYÁS FELVONULÁS JÁNOS BÁCSIÉRT!
Képriport:
2060.blog.hu/2016/10/22/toretlen_hit_janos_bacsi_a_gyermekotthon-igazgato_artatlansagaban

================================>>>

Itt tartunk 4 hónap után. Emlékeztetőül: tavaly október 21-én (a gyertyás felvonulás előtti napon) vették 72 órás őrizetbe a Gyermekotthon volt igazgatóját. A 72 óra letelte előtt, október 24-én elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatását. A nyomozási bíró ezt november 23-án 90 nappal meghosszabbította. A 90 nap ma jár le.

Nagyon kevés a hivatalos konkrétum, az országos médiák által láttatott felszín pedig csalóka. Ha többet szeretnénk megtudni a bicskei ügy hátteréről, érdemes leásni a fent felsorolt 8, „alternatív” irányba is...

skarma 2017.08.25. 15:37:09

ezek régi írások, valóban mi van Jánossal ,tud valaki valamit? Tisztelője voltam mint vezető kollégának láttam hogyan bújnak hozzá a gyerekek,egy egy simítást a fejen vállon soha eszembe nem jutna őt pedofíliával vádolni! de hát a csend ...miről mesél semmi friss hír ha egyszer szabadul egy roncs lesz testileg llekikeg!
süti beállítások módosítása