facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Így (ne) tartózkodj a jégen - rendőrségi tanácsok!

2017. január 03. - ventil66

jegpolice.jpgA Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a jégen tartózkodással kapcsolatosan mindenkit óvatosságra int. A szabad vizek és azok környékei egész évben kedvelt kirándulóhelyek, a hétvégi programok gyakori helyszínei. Az éjszakai fagypont alatti hőmérséklet hatására a tavak, folyók néhány helyen befagytak. A jég komoly veszélyeket rejt magában, egy beszakadásnak súlyos, illetve tragikus következménye lehet. A veszélyhelyzetek, balesetek elkerülése érdekében a rendőrök visszatérően ellenőrzik a tavakat.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai: A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Ennek megfelelően tájékozódjunk, hogy a tiltások mely részekre vonatkoznak. Folytatáshoz kattints!

Alaprendelkezésként TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni az alábbi esetekben: - éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; - járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével; - kikötők és veszteglőhelyek területén; - folyókon és azok mellékágain. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatják a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

Néhány jó tanács veszélyhelyzet esetére:

-Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.

-Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de mégis igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve próbáljunk segítséget kérni. -Ilyen esetekben sajnos a kihűlés és a végtagok elgyengülése a legnagyobb ellenségünk, az ilyen vízben ez akár 10-15 perc után is megtörténhet. Emellett a jéghideg víz alatt oxigén nélkül az átlagember néhány másodpercig bírja csak.

-Fontos, hogy ha partot értünk, a lehető legrövidebb időn belül menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt. Kávét, alkoholt ilyen helyzetben ne fogyasszunk! -Nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy soha ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert ezzel saját életünket is kockáztatjuk. Emellett további jégbeszakadások történhetnek. -Lehetőleg hívjunk segítséget és a mentést végző személyt kötelekkel, társakkal biztosítsuk. Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, vagy akár ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak.

Ha többen vagyunk, akkor egymás lábát fogva, mint egy hason fekvő lánc tudunk segíteni. -Ha lékhorgászatra indulunk, lehetőleg vigyünk magunkkal egy hosszú botot a jégre, mely hasznos lehet akkor, ha a jég beszakad alattunk. Ilyenkor a botot keresztbe fordítva magunk előtt az fogást adhat, és így segítséget nyújthat, hogy a vízből minél hamarabb kimásszunk.

-Ha többen vagyunk a jégen - például horgászat közben – jó, ha van nálunk kötél. A kötelet úgy is használhatjuk, hogy azt egymástól megfelelő távolságra (legalább 15-20 m) tartózkodva valamennyien a derekunkhoz rögzítjük, így ha valaki bajba kerül, a kötél segítségével segíteni tudunk. Ha egyedül horgászunk, akkor a kötél másik végét a parton lévő fához, tárgyakhoz is kiköthetjük. A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr3812092865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása