facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Trükkös lopási módszerek: óraleolvasás, pénzváltás, szomjúság, házalás - tanácsok nem csak időseknek!

2017. január 10. - ventil66

trukkoslopas2017.jpgA Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy fokozottan ügyeljen értékeire! A trükkös lopások egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel a legtöbb esetben megelőzhetőek.

Az elmúlt napokban, Tatabányán egy nyugdíjas férfit tévesztettek meg ismeretlen elkövetők és készpénzt tulajdonítottak el tőle. A tolvajok villanyóra leolvasás ürügyén jutottak be a lakásba. Hasonló módszerrel, az elmúlt évben is követtek el bűncselekményt tettesek, volt aki papírgyűjtésre, esetleg rosszullétre hivatkozott, vagy egy szolgáltató munkatársának adta ki magát.

Az ügyfélnek pénzt kínált és annak felváltására hivatkozott. Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk általában hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak. Gyakran jóhiszemű, adott esetben idős személyeket próbálnak meg becsapni, megkárosítani. Céljuk, hogy a lakók bizalmába férkőzve bejussanak a lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel a látható helyen lévő értékeket feltérképezzék, eltulajdonítsák. Jellemző, hogy a tolvajok közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Folytatáshoz kattints! 

Fontos tudni, hogy a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhában dolgoznak! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A munkatársak a lakók hibabejelentésére, a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre jelzik.

Szintén elterjedt az úgynevezett pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresi fel Önöket ismeretlen személy vagy személyek, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizáróan megállapítható! Fontos hangsúlyozni tehát, hogy idegeneket - főleg házalókat, „bekéredzkedőket" (rosszullétre hivatkoznak, vizet kérnek) - lehetőleg ne engedjenek be az ingatlanukba. A lakásajtó, a kertkapu minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be az életterünkbe.

Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintő nyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót minden esetben ajánlatos felszerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bejussanak a lakásba. A jó idő beköszöntével a nyitott ablakok is csábíthatják az elkövetőket, akik egy gyakorlott mozdulattal jutnak be a kiszemelt lakótérbe. Elővigyázatosságunkkal megelőzhetjük, hogy besurranó tolvajok áldozataivá váljunk.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanul tárcsázzák a 112-es központi segélyhívót! Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó (fotóillusztráció: jogasz.blog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr5112116325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása