facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Legális trükk a kötelező díjának évközi csökkentésére!

Kipróbáltuk - működik!

2017. március 15. - ventil66

penz.jpgA probléma a biztosítási évforduló tájékán keletkezett, a 21 éves autótulajdonos (akinek nem teljesen szeplőtelen a baleseti előélete) díját az Aegon biztosító évfordulóval drasztikusan megemelte, több mint a duplájára, negyedévi 29.215,- Ft-ra, ami éves szinten 116.860,- Ft-ot tesz ki. Miután ez a díj többe kerül, mint amennyiért az 1.600 köbcentis benzines autót vásárolta, először az évfordulós váltás lehetőségét aknáztuk ki. Ez a legnagyobb forgalmú portálon nem hozott eredményt, így más megoldás után néztünk.

Az aktuális jogszabályok alapos tanulmányozása után arra jutottunk, hogy megváltoztatjuk az üzembentartó személyét. Ehhez keresnünk kellett egy lehetőleg egyeneságú rokont, lehetőleg "szülő" kategóriában, azaz az idősebb korosztályból, s az még nagyobb előny, ha ez a rokon vidéki állandó lakcímmel rendelkezik. Így a kalkulált kötelező díja a legkedvezőbb árat nyújtó Allianz biztosítónál 9.165,- Ft /negyedév, azaz 36.660,- Ft/év díjra jött ki.

Ez éves szinten 80.200,- Ft megtakarítást jelentett, s ennyiért már érdemes volt - három héttel is az évforduló után - nekiiramodni az okmányirodába, hiszen a rokonsági fok miatt csak az új forgalmi engedély 6.000,- Ft-os egyszeri költségét kellett megfizetni. Fontos tapasztalat, hogy az okmányiroda már nem fogadja el önmagában az alkuszportálon megkötött új kötelezőről szóló igazolást, hanem kötvény kell vagy az általuk a rendszerben ellenőrizve a biztosítás véglegesítése. Ehhez ne rögtön indulj a kötés után az okmányirodába, hanem várj ki kb. 4-5 munkanapot. A biztonság kedvéért az aktuális jogszabályokat a Google által elsőnek feldobott biztoshely.hu oldalon még ellenőriztük, amelyeket a folytatáshoz kattintva Te is megtekinthetsz.  

A lényeg a lényegben az, hogy az üzembentartói bejegyzés költségei az alábbiak: 

Először a vagyonszerzési illetéket tartalmazó táblázat.uzembentartoi_arak_2014.jpg

1.- Új forgalmi engedély ára 6.000.-Ft, amennyiben nagyon régi típusú a forgalmink akkor 12.000.-Ft.

2.- Amennyiben az üzembentartói jogot ajándékba kapja valaki, akkor a vagyonszerzési illeték 50%-át kell megfizetnie, amennyiben az üzembentartói jogot vásárolja valaki ( akár csak 10 Ft.-ért ) akkor viszont a vagyonszerzési díj 25 %.-át kell csak kifizetnie.

3.- Egyeneságú rokonság esetében (szülő, gyermek, házastárs) pedig az egész bejegyzés ingyenes, csupán az új forgalmi engedély költségét, azaz 6.000.- Ft-ot kell kifizetnie.

Az üzembentartó átírás, illetve bejegyzés intézéséhez az okmányirodába a következő okmányokat kell magunkkal vinni. Szükség van a személyazonosságot igazoló iratokra, a forgalmi engedélyre, a jogszerzés módját igazoló okirat, a forgalmi engedély illetékének befizetését igazoló irat, a vagyonszerzési illeték befizetését igazoló okirat, az üzembentartó nevére szóló kötelezőbiztosítás kötvénye, és végül a műszaki adatlap.

Jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, illetve egyéni vállalkozás esetén csatolni kell még az ügyintézéssel megbízott személy eljárási jogát igazoló megbízási okiratot, az aláírási címpéldányt, és végül három hónapnál nem régibb cégbírósági bejegyzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr9412339473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása