facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Továbbra is TILOS tüzet gyújtani!

2017. április 02. - ventil66

tuzgyujtasi-tilalom999_0.jpgAz erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárás kedvez a szabadtéri tüzek terjedésének. A földművelésügyi miniszter 2017. március 3-án átmeneti időre, az országban általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkre, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak idén eddig közel százharminc alkalommal kellett szabadtéri tűzeseteknél beavatkozniuk! Az ilyen esetek többsége emberi gondatlanságra, mulasztásra vezethető vissza. Folytatáshoz kattints!

Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása, az erős felmelegedés, - ami most megyénket jellemzi- elősegíti az avartüzek kialakulását, ilyenkor könnyen lángra lobban a kiszáradt fű, ami pedig szeles időben nagyon gyorsan terjed a száraz területeken. Okozhatja ezt egy autóból kihajított cigarettacsikk vagy egy nem megfelelően eloltott tüzelés, melyből komoly természeti károk is keletkezhetnek. A tilalom idején nem szabad tüzet gyújtani az elrendelt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a köz-,illetve vasutak menti fásításokon, beleértve a száraz fűvel, náddal, vagy bozóttal borított területeken sem. A szabályok megszegése esetén a hatóságok tűzvédelmi bírságot szabhatnak ki!

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy mielőtt kertjükben tüzet gyújtanának, tájékozódjanak az önkormányzati rendelet tartalmáról! A szabadtéri égetés szabályai: Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság. Ha mégis baj történne, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot!

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr4712394733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása