facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Biztonságos internethasználat - jótanácsok a rendőrségtől!

2018. február 07. - ventil66

okosdigitalis.jpgA technikai fejlődés következtében az Internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent. Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről- időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok. Folytatáshoz kattints! 

Biztonságos környezet

A technikai megoldások jelentik az első lépcsőt. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk biztonságos legyen. Ennek érdekében: • Rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit. Mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat! • A vírusok ( és egyéb kártékony programok ) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és frissítése! • Számítógépén a felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez ( pl. programtelepítés ) a felhasználó engedélyére legyen szükség! • Ne állítsa a böngésző biztonságos beállításait az „ajánlott” szint alá! • Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

Tudatos Internethasználat

A legjobb zár és riasztórendszer sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az Interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek: • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg! • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre! • Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra! • Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon ( pl. kereskedő oldalán ) ne adja meg azokat! • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező ( http előtag ) oldalon adjon meg!

Adataink fokozott védelme

Otthon az értékeink ( készpénz, ékszer ) védelmére további megoldásokat ( értéktároló, széf ) használunk. A digitálisan tárolt adataink védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük ( pl. technikai probléma, szándékos károkozás ) esetén is vissza tudjuk állítani őket: • Ne adja meg senkinek a felhasználói nevét és jelszavát! • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák! • Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!

• Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá. (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre, stb ) Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét. • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az Internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezésből! A böngésző bezárása nem elegendő. • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fontos adatairól. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

100 %- os biztonság nincs! DE! A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adataink fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük az internethasználatot. Tanácsokért, további információkért forduljon bizalommal alosztályunkhoz 34/517-755 telefonszámon.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr7813641318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása