facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Fontos tanácsok, hogy ne válj internetes csalók áldozatává!

2021. február 24. - ventil66

csalok.jpgAz elmúlt években az adathalászat volt az egyik leggyakoribb és leginkább növekvő tendenciát mutató online támadástípus Magyarországon. A csalók számára jellemzően a szenzitív adatok és a pénz megszerzése a fő cél. Ezt a kiberbűnözői módszert leggyakrabban valamely jól bejáratott márka, vagy sok esetben állami cég, közműszolgáltató, pénzügyi szolgáltató nevében, azok arculati elemeit felhasználva, lemásolva alkalmazzák. Az adathalászok jellemzően hamisított weboldalon keresztül próbálnak személyes és pénzügyi adatokhoz jutni. Folytatáshoz kattints! 

Megbízható szervezetek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók ismertségét kihasználva, azok weboldalait lemásolva igyekeznek a felhasználók bizalmába férkőzni. A csalók e-mailt vagy üzenetet küldenek a címzettnek, amiben ráveszik egy hivatkozásra való kattintásra. Arra kérik a felhasználót, hogy jelentkezzen be valamilyen megbízható cég (például: levelezési szolgáltató, bank stb.) honlapjához nagyon hasonlító weboldalra, amit azonban a csalók üzemeltetnek, és itt a megadott személyes és pénzügyi adatok a hozzájuk kerülnek. A kellő körültekintéssel és odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők:

  • Mindig ellenőrizze, hogy valóban a feladónak tűnő személy, illetve szervezet küldte-e az e-mailt!
  • Nézze meg, hogy az e-mail-cím @ utáni része helyesen tartalmazza-e a cégnevet!
  • Gyanút kelthet a levél nyelvezete. Amennyiben a levél rossz magyarsággal íródott, illetve helyesírási hibákat tartalmaz, törölje ki!
  • Ha az e-mail valóságtartalmával kapcsolatban kétségei vannak, hívja fel a szolgáltatót visszaellenőrzés céljából!
  • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal (https - előtaggal) rendelkező oldalon adjon meg!
  • Ingyenes wifire való csatlakozáskor kerülje az online vásárlásokat és banki ügyintézéseket, ne küldjön személyes adatokat és információkat tartalmazó üzeneteket!
  • Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében olyan jelszót válasszon, amely nem kapcsolódik a személyéhez!
  • Bankkártyájának adatait senkinek ne adja meg! A bankok e-mailben sohasem kérik ezeket az adatokat.
  • Online bankkártyás fizetés esetében győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatait!
  • Amennyiben áldozatává vált vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, tegyen bejelentést vagy feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon!

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr2216438378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása