Mai receptajánlatunk egy könnyen elkészíthető pikáns finomság, a sütőtökkrémleves.
Hozzávalók 4 fő részére: 80 dkg sütőtök nyersen, tisztítva 20 dkg krumpli, 2 dl fehérbor, 3 evőkanál kristálycukor, 1-1,5 l forró víz, 2 zöldségleveskocka, 2 dl tejszín, só, szerecsendió, 10 dkg bacon, 1 nagy fej lilahagyma, 2 marék tökmag.
Elkészítés: A bacont felcsíkozzuk, a hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. Egy kb. 4 literes lábasban kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd a hagymát is hozzáadva összepároljuk. Szűrőkanállal kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a felkockázott sütőtököt és krumplit, megszórjuk a kristálycukorral, és élénk tűzön kissé karamellizáljuk. Felöntjük a borral, továbbra is erős tűzön pirítjuk. Ezt követően annyi forró vizet adunk hozzá, amennyi ellepi a zöldségeket, beleteszünk 2 leveskockát, és lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Közben száraz serpenyőben megpirítunk 2 marék tökmagot. Ha megpuhult a tök, botmixerrel pürésítjük, felöntük a tejszínnel, összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk, szerecsendióval illatosítjuk, és azonnal tálaljuk. A tetejére kanalazunk a hagymás baconből és a tökmagból.
Jó étvágyat! (Beküldő: Mandulakonyha)