facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

KONYHATÜNDÉR. Márton-napi libagombócok balzsamos sütőtökszósszal

2014. november 09. - ventil66

libarecept.jpgA javas azt tartja, aki ha Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik. No, ezért kell enni Márton napon  (november 11-én) ilyen ételeket.

Hozzávalók 4 adaghoz: a tésztához 50 dkg sütőtök, 5 dkg libaháj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál fűszerpaprika, 0.5 teáskanál fekete bors, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál citromlé, 2 db zsálya (friss levél), 50 dkg tészta (szélesmetélt), 1 dl fehérbor. A gombócokhoz: 50 dkg libacomb (darálva), 2 db tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál fenyőmag (vagy mandula, vagy dió), 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál koriander (frissen aprított), 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál só, 0.5 teáskanál bors, 1 dl fehérbor. A tálaláshoz: 0.5 dl napraforgó olaj, zöldfűszer ízlés szerint.

Elkészítés: A darálthúst, a fehérbor kivételével, a gombócokhoz szükséges összes hozzávalóval összegyúrjuk. Szükség esetén kevés zsemlemorzsát adhatunk még hozzá, hogy jobban összeálljon. Diónyi gombócokat formázunk belőle és egy nagyméretű teflon serpenyőbe rakosgatjuk őket. Fehérbort és vizet öntünk alá, majd fedővel lefedve közepes lángon 15 percig pároljuk. A gombócokat egy tálba szedjük, félretesszük. A sütőtököt közben kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A libahájat serpenyőben kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát üvegesre pirítjuk. Rádobjuk az összetépkedett zsályalevelet, az átnyomott fokhagymát, és fél percig sütjük. Ezután szórjuk rá a pirospaprika port, feketeborsot, elkeverjük és rögtön hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt. Kevés vízzel és a fehérborral felöntjük, fedővel lefedve, a tök fajtájától függően, 20-30 percig pároljuk. Közben sűrűn kevergetjük, hogy a tök szétfőjön. Amíg a tök puhul, sós vízben kifőzzük a tésztát is. Ha a tök puha és kellőképpen szétfőtt, ízesítsük sóval, balzsamecettel, citromlével. Tálalás előtt a húsgombócokat egy kevés olajon átpirítjuk, a tésztával, szószra ültetve tálaljuk, kevés zöldfűszerrel meghintjük. Költség: kb. 2.000 Ft.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr806873261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása