facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

A Monos Pisti. Egy bicskei vendéglátós dinasztia kezdetei.

Interjú Monos Istvánnal, az idén 20 éves Korona Étterem-Pizzafaló Pizzéria tulajdonosával

2015. február 03. - ventil66

foto09.jpg2060: Ha jól sejtem, a felmenőid között nem volt vendéglátós, fiad viszont örökölte a vendéglátózás iránti érdeklődést, meg persze a feladatokat, hiszen 10 éve együtt dolgoztok.

Monos: Ez így van, családunkban én vagyok az első vendéglátós, s bízom benne, hogy a létrehozott értékeket több generáció is tovább fogja vinni.

2060: Hogyan osztjátok meg a napi feladatokat a fiaddal, vagy Te már a háttérbe vonultál?

Monos: Közösen visszük az üzletet Ádám fiammal. Szakirányú végzettsége révén ő minden munkaterületen aktív, ha kell főz, felszolgál vagy kiszállít, míg jómagam inkább a háttérben, a kapcsolatépítésben és -tartásban segítem a vállalkozást.

2060: Mivel foglalkoztál korábban és hogyan váltottál erre a területre?

Monos: Eredeti szakmám repülőgépszerelő, amit 8 évig a megboldogult MALÉV kötelékében gyakoroltam. Ezt követően voltam benzinkutas az ÁFOR-nál majd MOL-nál, többek között a bicskei és budaörsi METRO Áruháznál található MOL-kút induló csapatának is tagja voltam. 1991-től 2000-ig Papinóth István barátommal közösen működtettük a Bicskén ma is prosperáló pékséget, s közben 1995 decemberétől a Pizzafaló Pizzériát, melynek 2000-től lettem a vezetője. Büszkén mondhatom, hogy a „Pizzafaló” márkanév is a mi találmányunk, s ennek nyomán lett számos kifőzde pl. „Főzelékfaló”.

2060: Nem féltél belevágni, hiszen a vendéglátózásban önmagában is van kockázat és ehhez még hozzávehetjük a bicskei piaci sajátosságokból eredő „idegeskedést”?

Monos: A többéves közös munka során éjszakába nyúló tervezgetések, álmodozások előzték meg a Pizzafaló megnyitását, ugyanakkor számunkra kézenfekvő volt a pizzéria megnyitása, hiszen akkoriban országszerte sorban nyíltak a hasonló egységek. Bicskén csak kocsmák és a Báder Fogadó működtek, vásárlóerő is volt bőven, tehát nyoma nem volt üzleti szempontból a manapság tapasztalható ideges hangulatnak.

2060: Mikor érezted elöször, hogy „bejött”, azaz talpon tudtok maradni hosszú távon?

Monos: A pizzéria mellett működő pékségünk megfelelő támogatást és erőt adott az induláshoz. 2000-ben kettéváltunk, István barátom vitte tovább a pékséget, míg én a vendéglátózást folytattam. 2004-2005 körül kimondottan optimista kilátásaink voltak, kedvező volt az üzletmenet, aztán a 2008-as válság mindezt gyorsan romba döntötte.

2060: Nagy a vendéglátós piaci verseny Bicskén?

Monos: Véleményem szerint Bicskén nem a piaci verseny nagy, hanem a kereslet csökkent le jelentősen. A 90-es években „észnélküli költekezés” zajlott, mindennapos volt baráti társaságok, munkahelyi kollégák, családok étterembe járása vagy akár csak kollégák munka utáni sima betérése hozzánk. Ez mostanra teljesen megszűnt, csökkent az esküvők száma, a szezonbeli 6-8 bál helyett jó ha 1-2 megrendezésre kerül nálunk. A legtöbb közösség, civil szervezet igyekszik házon belül, olcsón, sokszor batyus jelleggel megoldani a rendezvényeit. A helyi vendéglátó egységek számát egyébként megfelelőnek tartom, nincs túlkínálat.

2060: Sokáig Bicske egyedüli, de ma is meghatározó pizzériája voltatok, vagytok. Sokat változott a pizzátok tésztája, elkészítési módja a 20 év során?

Monos: Kellett több év az ideális ízvilág megtalálásához, de a tésztareceptünk hosszú ideje változatlan. Ugyan sok múlik az alapanyagul szolgáló liszten is, de azért nem ördöngősség egy jó pizzatészta előállítása. Alapvetően a vastagabb, táplálóbb serpenyős pizzát sütjük, de kérésre természetesen vékony tésztásat is felszolgálunk.

2060: A bicskei belváros arculatának ma már nélkülözhetetlen része a pizzéria mellett működő elegáns Korona Étterem, ami egy nagyszabású beruházás volt. Nehéz döntés volt? Folytatáshoz és fotógalériához kattints!

Monos: Arra gyorsan rájöttünk, hogy nem lehet megállni a pizzériánál, teljeskörű kínálatot kell nyújtani. Nem kevés tőkét mozgósítva végül 2005-ben tudtuk megnyitni a Korona Éttermet, ami magában foglal egy nagytermet, egy különtermet és egy hangulatos udvart is. Tavalyi fejlesztésünk egy korszerű, minden szükséges technikával felszerelt konferencia terem, amellyel a helyi cégek ezirányú igényeit is ki tudjuk szolgálni.

2060: Naponta hány főre főztök?

Monos: Az „A lá Carte” kiszolgálást nem számítva nagyjából 300 adag menüétel készül nálunk naponta, aminek közel háromnegyedét a Vincotech munkahelyi étkezdéjében szolgáljuk fel. A cégek kapcsán megemlíteném még, hogy ún. catering, kiszállással, kitelepüléssel járó vállalati karácsonyokat, bulikat, rendezvényeket is vállalunk, bár ezek száma is visszaesett az utóbbi időben.

foto03.jpg2060: A pizzéria, az étterem mellett ma már zenés rendezvények, koncertek is gyakran megrendezésre kerülnek nálatok és a legfinomabb fagylaltokat, süteményeket is kínáljátok. Talán egy panzió meg egy jó kávézó hiányzik a palettáról…

Monos: Sajnos a devizahitel-válság ezirányú elképzeléseimet romba döntötte. Nem a legjobb időben sikerült megszereznem és újraindítanom a volt Bóza Fagyizó épületében a Central Cafe-t, valamint a panziót, s idővel be is kellett zárnom őket.

2060: Visszatérve a napi tevékenységre, mekkora a kiszállításotok hatósugara?

Monos: 15 km-en belül bárhová kivisszük az ételt-italt. Bicskére ingyenesen, Csabdi, Mány, Óbarok, Herceghalom és Felcsút a leggyakoribb külső úti cél – minimális szállítási költség fejében.

2060: Fiad 2014-ben kiérdemelte Fejér megyében az „Év pizzéria vezetője” díjat a VOSZ-tól, amihez ezúton is gratulálunk. Minek köszönhető ez az elismerés?

Monos: Bármilyen hihetetlen, semmiféle lobbitevékenység nem előzte meg a díjat. Valószínűleg egyszer vagy többször sikerült emlékezeteset alkotnunk, s a jelölés elfogadása után némi meglepetéssel vettük át a Prima Primissima díjátadó ünnepségen a Demján Sándor által is aláírt oklevelet. Úgy érzem 20 éves munkánkkal rászolgáltunk a díjra.

2060: Te magad mire vagy a legbüszkébb az elmúlt 20 évből?

Monos: Nem vagyok visszatekintős, érzelgős típus, s nem tekintem munkásságunkat extra teljesítménynek. Annál inkább büszke vagyok az étteremre és közvetlen környezetére, s természetesen három gyermekemre valamint gyönyörű unokámra.

2060: Tudsz-e említeni ismertebb vendégeket, esetleg fellépőt az eltelt évekből?

Monos: A teljesség igénye nélkül fellépőnk volt az Apostol és a Gemini együttes, Vörös István a Prognózisból és Nagy Jancsi dzsessz zenész. Vendégeink között számos potentátot üdvözölhettünk, Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök legalább 6-7 alkalommal volt nálunk, számos ismert zenész, sportoló (köztük a Veszprém férfi kézilabda bajnokcsapata) és művész étkezett nálunk, de a Művelődési Központ fellépői (pl. Forgács Gábor vagy Győzike) is itt zárták a napot a legtöbbször.

2060: Mi kell ahhoz, hogy valaki jó vendéglátós legyen?

Monos: Ezt egyféleképpen lehet csinálni, hétfőn 0.00 órától vasárnap 24.00 óráig. Nagyfokú önzetlenség és az emberek szeretete szükséges a jó vendéglátózáshoz, no meg persze egy olyan csapat, aki a hitvallásodat magukévá teszik és közvetítik a vendég felé – tekintettel arra, hogy a vendég asztalánál nekem már nincs szerepem. Átlagosan 16-18 embernek adok munkát, s a mag már igen régóta a csapatunk tagja.

2060: Személyesen mi a kedvenced a Korona-Pizzafaló jelenlegi étlapjáról?

Monos: Rám tekintve talán látszik is, hogy mindenevő vagyok. Nem vagyok válogatós, menüt és a lá carte ételt is szívesen fogyasztok, kedvenceim a halételek.

2060: Kik a séfek, akinek köszönhetjük a jelenlegi kiváló ízeket?

Monos: Kovács Krisztián – a szakmában ritka módon – immáron 17 éve főz nálunk, míg Heitler Sándor 6 éve. Sok múlik rajtuk, csakúgy mint a 8 éve itt dolgozó menüs szakács Ica nénin. Mellettük mindenképpen megemlíteném felszolgálóink és pultosaink közül Zolát, Tamást és Andikát, akik szintén több mint egy évtizede nálunk vannak. A fagyizó elindulása óta pedig László Tamás cukrász munkáját dícséri kézműves fagylalt kínálatunk.

2060: Készültök-e valami meglepetéssel a 20 éves évforduló kapcsán?

Monos: Még messze van a december közepe, de már tervezgetünk. Több jó elképzelésünk is van, az is felmerült, hogy egy napra megnyitjuk az 1995-ös étlapunkat, természetesen az akkori (!!) árakon. Időben tájékoztatni fogunk mindenkit.

2060: Miért nincs nálatok „Torkos Csütörtök”?

Monos: Soha nem voltunk résztvevői ennek az akciónak, mert ellenkezik az elveimmel. Egy új üzlet promóciójánál látom értelmét az 50 %-os kedvezménynek, azonban másként nem, mert úgy gondolom, hogy hazudok a vendégnek: vagy a 100 %-os árnál vagy az 50 %-osnál. Annál nincs jobb reklám, mint amikor egy elégedett, jóllakott vendég hírét viszi az éttermünknek az ismerősi, baráti körben. „Vidd jó hírünket!” – köszönök el gyakran a vendégtől.

2060: Milyen egyéb terveid vannak az elkövetkezendő évekre?

Monos: Miután egyelőre nem tapasztalok nagy gazdasági fellendülést, legfőbb célom a túlélés. Az biztos, hogy stabilan üzemelni fogunk továbbra is, de várjuk a prognosztizált gazdasági robbanást a további fejlesztésekhez. Városi szinten nagyon hiányolok egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot, amely vállalni tudna minden önkormányzati, iskolai és közösségi ünnepet, rendezvényt, szalagavató bálokat, farsangokat a sportfunkció mellett.

2060: Neved szinte azonnal felmerül bármilyen bicskei jótékonysági akcióban, adakozásban.

Monos: Rengeteg megkeresést kapunk valóban, s sokszor segítek akción kívűl is, egyénileg. Alapvető a segítő szándék belülről jön, tudom, ha adok, akkor sokat kapok is vissza. leginkább a személyhez kötött konkrét támogatási lehetőségeket preferálom. Rendszeresen segítjük a mentősöket és sok más helyi szervezetet.

fh281102.jpg2060: Sokáig a bicskei öregfiúk focicsapat oszlopos tagja voltál jobbhátvéd és kapusposzton. Sportolsz még?

Monos: A nagypályás bicskei öregfiúk csapat (amelynek a hosszú évek során szép lassan a legfiatalabb-ból a legidősebb játékosa lettem) már sajnos megszűnt, de emellett 25 éve működik a Pizzafaló kispályás focicsapata, itt is stabil, régi csapattagokkal szerepelünk a tatabányai bajnokságban. Mindemelett marad a heti 1-2 teniszparti a barátokkal.

2060: Ha lehetne három kívánságod, mi lenne az?

Monos: Nem számítok a mesebeli aranyhalra, ezért nem is készültem erre a kérdésre. Legfőképpen azért, mert elégedett vagyok az eddigiekkel , mindent úgy tartok jónak, ahogy történt, s nem szeretném visszapörgetni az idő kerekét sem.

A teljesség igénye nélkül néhány fotó a Korona-Pizzafaló ízléses külső és belső világából, csapatáról és ételeiről:

pict1591.JPG

pict1597.JPG

pict1610.JPG

pict1615.JPG

pict1629.JPG

pict1631.JPG

picture_1194.JPG

picture_1214.JPG

picture_1216.JPG

picture_1658.JPG

dsc00035.JPG

p3201540.JPG

pict1582.JPG

10014695_609150819166159_1505293955_n.jpg

10175066_635414199873154_674651405118639205_n.jpg

1958570_606331302781444_2078837856_n.jpg

eskuvo-19.jpg

eskuvo-24.jpg

 

rendezveny-11.jpg

rendezveny-12.jpg

rendezveny-19.jpg

valentin-nap-2012-04.jpg

valentin-nap-2012-20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr17136565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása