facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Egy autentikus bicskei szüret pillanatai 1. rész

Juhász Tibor pincészetében még újbort is kóstoltunk!

2015. szeptember 21. - ventil66

dscf3442.JPGA csodálatos hétfői verőfényben nem bírtuk ki, hogy ne látogassunk ki Juhász Tibor bicskei borász pincészetébe. Az 1-es főközlekedési úttól kőhajításnyira található "főhadiszálláson" lázas munka folyt, hiszen a bicskei szüret is javában zajlik.

Juhász Tibor, a méltán népszerű bicskei Juhász-borok atyja kérdésünkre elmondta, hogy 18 hektáron gazdálkodik és az idei átlagon felüli terméshozamokkal számolva nagyjából hektáronként 10 mázsa szőlővel számol. Ott jártunkkor is folyamatosan érkezett be a Málé-hegyen valamint a Galagonyás 3-as dűlőjében szüretelt termés, fotóink ezutóbbi helyszínen a Blauburger szüretelésekor készültek, ahol szorgos és vigyázó kezek szedték a "Bicskerikumnak" számító finom bor alapanyagát.

A Blauburger az osztrák Dr. Fritz Zweigelt (!!) által a Kékoportó és a Kékfrankos házasításából nemesített ellenálló szőlőfajta, amely kiváló alapanyaga a rozé boroknak. Tibor azt is elmondta, hogy a növekvő kereslet hatására már az Irsai Olivérből készített 2015-ös újbor is rendelkezésre áll, természetesen még nem a kiforrott, de már letisztult, kristálytiszta és maradéktalanul fogyasztható állapotában.

Mint a fotókon is látható, a beérkező termés szemeit a darálás után hatalmas fémtartályokba szivattyúzzák, állni hagyják majd másnap préselik, amiről következő cikkünkben beszámolunk. A Juhász Pincészet a szüret ideje alatt is folyamatos kiszolgálással egész nap várja kedves vásárlóit. A festői bicskei ültetvényeken készült fotóalbumunk megtekintéséhez kattints!

dscf3475.JPGDarálóban a termés!

dscf3477.JPGHa szükséges, maga Juhász Tibor önti a szőlőt saját kezűleg a darálóba!

dscf3478.JPGA darálótól közvetlen összeköttetés indul a tartályokhoz.

dscf3483.JPGEzekbe a tartályokba gyűlnek a szőlőszemek, még a préselés előtt.

dscf3486.JPGEz már az augusztus 20-án szüretelt szőlőből készült 2015-ös újbor, Irsai Olivér és finom, megkóstoltuk!

dscf3488.JPGJuhász-gazda szigorú ellenőrzés alá veti minden borát!

dscf3436.JPGA roskadozó szőlőtőkék.

dscf3439.JPGSzorgos kezek szedik a szőlőt.

dscf3440.JPGA festői bicskei Galagonyás és annak 3-as dűlője.

dscf3443.JPGA stabil és ellenálló fajtájú Blauburger szőlő.

dscf3455.JPGFestői bicskei látkép a katolikus templommal.

dscf3458.JPGA Juhász Pincészet bejárata sem utolsó látvány.

dscf3459.JPGKilátás az ültetvényre.

dscf3460.JPGA bejárat, itt egész évben kaphatóak a finom Juhász-borok.

dscf3463.JPGMediterrán környezet fogadja az ide látogatót.

dscf3465.JPGKisteherautókon érkezik a frissen leszüretelt termés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr647806942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása