A csodálatos hétfői verőfényben nem bírtuk ki, hogy ne látogassunk ki Juhász Tibor bicskei borász pincészetébe. Az 1-es főközlekedési úttól kőhajításnyira található "főhadiszálláson" lázas munka folyt, hiszen a bicskei szüret is javában zajlik.
Juhász Tibor, a méltán népszerű bicskei Juhász-borok atyja kérdésünkre elmondta, hogy 18 hektáron gazdálkodik és az idei átlagon felüli terméshozamokkal számolva nagyjából hektáronként 10 mázsa szőlővel számol. Ott jártunkkor is folyamatosan érkezett be a Málé-hegyen valamint a Galagonyás 3-as dűlőjében szüretelt termés, fotóink ezutóbbi helyszínen a Blauburger szüretelésekor készültek, ahol szorgos és vigyázó kezek szedték a "Bicskerikumnak" számító finom bor alapanyagát.
A Blauburger az osztrák Dr. Fritz Zweigelt (!!) által a Kékoportó és a Kékfrankos házasításából nemesített ellenálló szőlőfajta, amely kiváló alapanyaga a rozé boroknak. Tibor azt is elmondta, hogy a növekvő kereslet hatására már az Irsai Olivérből készített 2015-ös újbor is rendelkezésre áll, természetesen még nem a kiforrott, de már letisztult, kristálytiszta és maradéktalanul fogyasztható állapotában.
Mint a fotókon is látható, a beérkező termés szemeit a darálás után hatalmas fémtartályokba szivattyúzzák, állni hagyják majd másnap préselik, amiről következő cikkünkben beszámolunk. A Juhász Pincészet a szüret ideje alatt is folyamatos kiszolgálással egész nap várja kedves vásárlóit. A festői bicskei ültetvényeken készült fotóalbumunk megtekintéséhez kattints!
Darálóban a termés!
Ha szükséges, maga Juhász Tibor önti a szőlőt saját kezűleg a darálóba!
A darálótól közvetlen összeköttetés indul a tartályokhoz.
Ezekbe a tartályokba gyűlnek a szőlőszemek, még a préselés előtt.
Ez már az augusztus 20-án szüretelt szőlőből készült 2015-ös újbor, Irsai Olivér és finom, megkóstoltuk!
Juhász-gazda szigorú ellenőrzés alá veti minden borát!
A roskadozó szőlőtőkék.
Szorgos kezek szedik a szőlőt.
A festői bicskei Galagonyás és annak 3-as dűlője.
A stabil és ellenálló fajtájú Blauburger szőlő.
Festői bicskei látkép a katolikus templommal.
A Juhász Pincészet bejárata sem utolsó látvány.
Kilátás az ültetvényre.
A bejárat, itt egész évben kaphatóak a finom Juhász-borok.
Mediterrán környezet fogadja az ide látogatót.
Kisteherautókon érkezik a frissen leszüretelt termés.