facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Kitekintő: mától négy napon át zajlanak az idei Móri Bornapok!

2015. október 01. - ventil66

programfuzet_moribornapok.jpg2015-ben Bicske városa - no és persze a szervezésben részt vevő intézmények és munkatársak hada - alaposan bizonyította rátermettségét a kulturális események megrendezésében. A közelmúlt Szent Mihály-napi Sokadalma után egy régióbeli eseményre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét.

Mától vasárnapig rendezik az Ezerjó hazájában, Móron a Bornapokat. A finom borok kóstolása közepette többek között fellép Tompos Kátya, a Magna Cum Laude, az Edda Művek, Bödöcs Tibor komikus és rengeteg hagyományőrző népzenei és néptánc együttes.

A rendezvény részletes programfüzetét letöltheted ITT

Kedvcsinálónak pedig következzék egy kis ismertető a móri borokról a Wikipédiából.

"A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. A meghatározó fajta Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és az Ezerfürtű a leggyakoribb szőlőfajták. Az Ezerjó – amely ma már a hungaricumok közé tartozik – a 19. századi filoxéra-vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken.

A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta. A szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében, és ekkor érződik igazán egyéni íze. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. Különösen jó idő esetén a töppedt szőlőszemekből aszúbor készíthető, amely a hozzáértők szerint ízben és minőségben a tokaji aszúval vetekszik.

„A móri bor meszes, aki issza eszes” tartja a mondás, pedig valójában a móri borok mésztartalma semmivel sem nagyobb, mint más magyarországi borvidékeken termett boroké. A móri borok férfias jellegüket magas savtartalmuknak köszönhetik, ez azonban mértékletes fogyasztás esetén nem okoz fejfájást, másnaposságot, mint a magas karbonát tartalmú borok.

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr117876912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása