2015-ben Bicske városa - no és persze a szervezésben részt vevő intézmények és munkatársak hada - alaposan bizonyította rátermettségét a kulturális események megrendezésében. A közelmúlt Szent Mihály-napi Sokadalma után egy régióbeli eseményre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét.
Mától vasárnapig rendezik az Ezerjó hazájában, Móron a Bornapokat. A finom borok kóstolása közepette többek között fellép Tompos Kátya, a Magna Cum Laude, az Edda Művek, Bödöcs Tibor komikus és rengeteg hagyományőrző népzenei és néptánc együttes.
A rendezvény részletes programfüzetét letöltheted ITT!
Kedvcsinálónak pedig következzék egy kis ismertető a móri borokról a Wikipédiából.
"A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. A meghatározó fajta Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és az Ezerfürtű a leggyakoribb szőlőfajták. Az Ezerjó – amely ma már a hungaricumok közé tartozik – a 19. századi filoxéra-vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken.
A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta. A szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében, és ekkor érződik igazán egyéni íze. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. Különösen jó idő esetén a töppedt szőlőszemekből aszúbor készíthető, amely a hozzáértők szerint ízben és minőségben a tokaji aszúval vetekszik.
„A móri bor meszes, aki issza eszes” tartja a mondás, pedig valójában a móri borok mésztartalma semmivel sem nagyobb, mint más magyarországi borvidékeken termett boroké. A móri borok férfias jellegüket magas savtartalmuknak köszönhetik, ez azonban mértékletes fogyasztás esetén nem okoz fejfájást, másnaposságot, mint a magas karbonát tartalmú borok.