Márton-napi hagyományokról és libaételekről kérdeztük Marton József mesterszakácsot, a váli Válvölgye Étterem séfjét.
2060: Józsi, miért is esznek az emberek libából készült ételeket ez időtájt?
Marton: Számos hagyomány és népszokás kötődik a november 11-i Márton-naphoz, amely - mint tudjuk - a 40 napos adventi böjt előtti utolsó nap. Régebben bálok és vásárok is kapcsolódtak a jeles dátumhoz, manapság elsősorban a kulináris élvezetek, azaz libából készült ételek fogyasztása és az újbor megkóstolása révén emlékezünk meg erről a napról. Anélkül, hogy untatnám a kedves olvasókat, ajánlom figyelmükbe a liba mellcsontjának színével, az időjárással vagy a jószágokkal kapcsolatos Márton-napi hiedelmeket, melyekről ITT olvashatnak.
2060: Mióta és hogyan élnek a Válvölgye Étteremben a Márton-napi hagyományok?
Marton: Kezdettől fogva, azaz 5 esztendeje a mindenkori Márton-naphoz közel eső szombaton várjuk vendégeinket, kialakult törzsközönségünket, akiknek körítünk a vacsora mellé egy jó bulit is cigányzenével és borkóstolóval.
2060: Általánosságban melyek a tipikus Márton-napi ételek?
Marton: A Töltött libanyak, a finom frissen főtt Libaleves, a Ludaskása vagy a Ropogós libasült káposztával mind klasszikusok, s rendszeresen részei a Márton-napi menüsorunknak is.
2060: Idén hogyan állítottad össze a menüt?
Marton: Egy finom Ludaskását ajánlunk kezdésnek, idei zászlóshajónk a Libasült burgonyatallérral és birsalmás-vörösboros párolt káposztával. Éttermünk idén is eltér a klasszikus hagyományoktól azzal, hogy a libaételek mellé Sopszka salátát is tálalunk valamint vadételt is kínálunk egy pompás Vörös áfonyás szarvasszelet (házi burgonya krokettel) formájában. Desszertnek ajánlatunk házunk specialitása, a Vargabéles bodzás gyümölcsraguval.
2060: Mivel várjátok még a vendégeket?
Marton: A fenti menüsort korlátlan svédasztalos ételfogyasztás keretében ajánljuk, garantáltan senki nem marad éhes november 7-én. A finom ételekhez minőségi italok is dukálnak, ezért - a válvölgyi kapcsolatépítést is erősítve - az Etyek-budai Borvidékhez tartozó kajászói Vabrik Pincészet borkóstolója sem marad el és egész este a méltán híres Sándor Dezső és cigányzenekara fog muzsikálni. Ők hosszú ideig a Töki Csárdában zenéltek és jelenleg is gyakran fellépnek a budapesti Kaltenberg Sörözőben. Fontosnak tartom elmondani, hogy éttermünk véges befogadó képessége miatt asztalfoglalás ezúttal is szükséges az alábbi plakáton feltüntetett telefonszámokon.