facebook.com/2060blog - infobox: 2060.blog@gmail.com - 2060 TV a youtube.com-on!

2060.blog - Bicske másképp, neked!

Ködben karácsonyozunk Bicskén és környékén! Vezetési tanácsok ködben – amire mindenképpen oda kell figyelnünk!

2015. december 26. - ventil66

vezetes_kodben.jpgA legtöbb baleset általában téli utakon vagy ködös időben történik. Hogy miért? Mert az emberek jellemzően még akkor is csak sietnek, ha átláthatatlan a köd, holott rossz látási viszonyok között az autósok 90 százaléka kockáztatja nem csak saját, hanem mások testi épségét is. Ha ön sem akarja egy autómentő platóján végezni törött autójával, akkor íme néhány vezetési tanács, amelyek ködben biztosan hasznunkra válnak!

A ködös idő nem évszakfüggő, ezáltal tavasszal, nyáron, ősszel és télen is előfordulhat, de a legnagyobb eséllyel a hidegebb időszakokban futhatunk bele olyan ködös utakba, amikor látótávolságunk a normálishoz mérten radikálisan lecsökken. Ez rendkívüli veszélyforrás, hiszen az autósok jelentős többsége egyrészt nem tudja, hogy mi a teendő ködös idő esetén, másrészt pedig gyakran az ilyenkor ajánlott és biztonságos közlekedési sebességet sem ismerik, ezáltal jóval gyorsabban hajtanak, mint a megengedett. Egy ködös útszakaszon ugyanis sem a kivilágítatlan objektumokat, illetve járműveket, sem a vadállatokat nem tudjuk időben észrevenni és kikerülni, ha 50 kilométer/óránál gyorsabb sebességgel haladunk. Folytatáshoz kattints!

A ködös úton való vezetés során az alapelv a látni és látszani, ám ezt is csak ésszel, hiszen bár látszódhatunk reflektorral is, de a sűrű ködben a fényszóró használata nem ajánlott, mert csökkenti a látási viszonyokat. Éppen ezért inkább a ködlámpák használata javasolt, méghozzá a hatályos KRESZ-szabályok betartása mellett. A ködös útra általában nem lehet felkészülni, de amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nem csak ködfoltokról, hanem összefüggő ködről van szó, ám nekünk mégis muszáj útnak indulni, akkor a legjobb azonnal odaszólni az úti célhoz, hogy késni fogunk. Ha sietni akarunk, inkább neki se induljunk, mert nem csak a saját, hanem az úton közlekedők testi épségét és életét sodorhatjuk veszélybe, így könnyedén szükségünk lehet egy autómentőre, hiszen többször még a kivilágított autókat is csak az utolsó pillanatban vesszük észre a sűrű köd idején.

A ködös út a télies körülményekhez hasonlóan óriási koncentrációt, teljes embert igényel, így semmivel se vonjuk el figyelmünket! Telefonálni például vagy egyáltalán ne telefonáljunk, vagy csak headset segítségével, ám még ennél is fontosabb, hogy minden esetben jól válasszuk meg a követési távolságot és a sebességet is. Ha a látótávolság 100 méter alá csökkent, soha ne gyorsítsunk 50 kilométer/óra fölé, és minden esetben alkalmazzunk ködlámpát annak érdekében, hogy mi is lássunk és minket is időben megláthassanak. Természetesen ügyeljünk a szabályokra is, és mindig kapcsoljuk le a ködlámpát, ha valaki szembejön, valaki mögé érünk, vagy valaki felzárkózott mögénk, mert elvakíthatja a többi sofőrt, ezáltal balesetveszélyt idézünk elő.

A sűrű ködben általában jobban kell erőltetnünk szemünket, mint normális esetben, így amennyiben elfáradunk, soha ne kockáztassunk, álljunk félre, de vigyázzunk, mindig maradjunk láthatóak mi is és autónk is, így elakadásjelző és láthatósági mellény használata kötelező, ezen felül pedig mindig olyan helyet válasszunk a pihenésre, ami nem balesetveszélyes, így például egy kis mellékutcát vagy egy pihenőt. Természetesen alkalmazhatunk apróbb praktikákat is a ködös úton való vezetéshez, így például kanyarokban, vagy látható akadály előtt előbb fékezni vagy fékezgetni, hogy a mögöttünk haladónak is felhívjuk a figyelmet a vészre, de a legfontosabb mégis, hogy helyesen válasszuk meg a sebességet, ilyen esetben ugyanis sokkal nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy ha lassabban is, de biztonságosan hazaérünk. (forrás: doktorijegyzek.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://2060.blog.hu/api/trackback/id/tr1008199954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karci.viki 2016.01.06. 13:04:47

További hasznos infók a témával kapcsolatban: pocketautorent.hu/hogyan-vezessunk-kodben/
süti beállítások módosítása